Mladić postao zvijezda Mostara: Teško zarađivao za studij pa mu pomogli, a on dobro vratio svojim sugrađanima

Stefan Stanić iz Mostara zbog svoje požrtvovnosti, marljivosti i velikoga srca postao je prava zvijezda u svom kraju.

U Bosni i Hercegovini čak 18 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, dok je 48 posto na samoj granici i ne može si osigurati jedan obrok dnevno. Mostarac Stefan Stanić jedan je od onih čija je obitelj “slabijeg imovinskoga statusa”. Tvrdi kako si s primanjima koje imaju ne bi mogli osigurati ni osnovne životne namirnice.

Dok je baka bila živa, njezina mirovina donekle je olakšavala situaciju, ali čak i tada, bili smo kategorija kojoj je potrebna socijalna pomoć, kaže Stefan, inače mladić s natprosjenim uspjehom u školi koji je upisao Fakultet informacijskih tehnologija i trenutno je jedan od istaknutih studenata na trećoj godini studija.

Radio i noću

Fakultet košta, ali ja sam se uvijek nekako snalazio za novac. Kada bih imao besplatno studiranje, mogao bih se fokusirati i svoje ocjene korigirati do maksimuma, navodi mladić koji poznanicima po preporuci drži instrukcije iz programiranja, a noću putem web aplikacije honorarno radi za klijente u drugim vremenskim zonama.

U jednom trenutku osjetio sam da radeći noću više nemam vremena za učenje i obaveze na fakultetu tako da je nešto već počelo da ispašta. Bio sam primoran potražiti drugo rješenje ili odustati od studiranja, objašnjava Stanić, kojega je spasila stipendija udruge Zajedno za naš grad.

Za stipendiju od 150 KM dužan je odraditi oko 25 sati u sklopu aktivnosti humanitarnoga rada Udruge. No, Stefan nije samo uredno odradio obveze nego je u međuvremenu i postao dio tima višestruko premašivši radno vrijeme sudjelujući u nizu akcija.

Najbolji stipendist

Bez ove stipendije ne bih mogao nastaviti svoje školovanje. Udruženje mi daje perspektivu, mogućnost da nastavim svoj progres, a veliku satisfakciju čini da od osobe koja je korisnik paketa pomoći postanem onaj koji drugima pomaže i donosi osmijeh na lice. Od ruke koja prima, postajem onaj koji daje, rekao je mladi Mostarac za Al Jazeeru Balkans.

Stefan je naš najbolji stipendist, prije svega, najbolji je student, a s druge strane, on je postao dio našeg tima, njegove ideje i inovacije su prepoznate. Ponosni smo što smo dio njegovoga životnoga poteza i što smo upravo mi ti koji su omogućili nastavak školovanja. Mi naše stipendiste potičemo na činjenje dobra i razvijamo osjećaj za potrebom pomoći drugima, a Stefan je upravo utjelovljenje te ideje, navodi Sabina Merdan iz Udruženja.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Pohvalno ali jadno je da živimo u državi gdje se studenti uzdaju u prejadne mirovine baka i djedova umjesto da roditelji imaju normalne plaće i doplatke na djecu od kojih mogu normalno školovati djecu i kad pođu kod punice ili svekrve ponijeti sitnicu umjesto da očekuju petaka ili cenera

  • Dečko, ne znam koje su to institucije u kojima radiš, čije su i bla,bla,bla…ali me u srce dira tvoja snaga i volja i Bog je očito pamet dao pravom momku. Sretno ti bilo u životu i samo naastavi!!!

  • tezakje.zivot.svude.nede.lose.nede.malo.boije.asvese.vrti.ujedno.krugi.stosetice.stefana.zelimu.zdravije.i.dug.zivot.dazavrsi.fakultet.trebase.radit.dabi.zivijo.samo.posten.uvjek.budi.
    kaostosi.sad.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.