Mladić jedini stanovnik trebinjskog sela: Planira otvoriti mljekaru i siranu

Sve više sela u Bosni i Hercegovini polako izumire i sve je veći broj praznih napuštenih seoskih kuća. Međutim, u posljednje vrijeme, iako u rijetkim primjerima, aktualan je trend povratka na selo. Marko Škero, 27-godišnji mladić koji je gradski život zamijenio životom na selu. Već pet godina jedini je stanovnik Desina sela, u blizini Trebinja, prenose Nezavisne.com

Okružen hercegovačkim brdima i prirodom, u selu udaljenom deset kilometara od Trebinja, svoj mir s 22 godine našao je Marko Škero. Ostavivši svoj posao, brzinu života u gradu, ovaj vrijedni mladić prije pet godina došao je na djedovo imanje i tu odlučio živjeti. Napravio je mini farmu, uredio dom, te tako postao jedini stanovnik ovog napuštenog sela.

Radio sam u gradu, u jednoj privatnoj tvrtki četiri  i pol godine, u proizvodnji namještaja, onda sam odlučio otići u inozemstvo. Otišao sam u Švedsku, bio sam mjesec dana, međutim nije mi se svidjelo tamo. Vratio sam se, došao na selo, i došao na ideju da bih mogao krenuti s nekom farmom. Počeli smo graditi štalu, pomogli su mi roditelji, podržali su me, tako da smo stigli do ovoga, podsjetio se Marko.

Trenutno ima 15 krava, a taj fond planira povećati na četrdeset grla, a s obzirom na to da će mu biti potrebna pomoć, već je počeo s gradnjom apartmana za pastire.

Marko se bavi proizvodnjom i prodajom sira, ali i prodajom drva iako ne intenzivno kao u ranijem razdoblju. Zbog ljubavi prema selu i poljoprivredi ništa mu, kaže, ne pada teško, niti rano ustajanje i obaveze, niti činjenica da je sam u cijelom selu. Neugodnih situacija nije imao.

Uvijek sam volio selo, i kad sam išao u školu svaki raspust i vikend provodio sam na selu. Ujutro kad ustanem odmah idem u štalu počistiti, pustiti krave na ispašu i onda uvijek ima posla oko kuće, oko imanja, ode se uvečer i do grada. Ima se vremena i za to, ispričao je.

Selo broji tri kuće, no zainteresiranih za povratak osim Marka zasad nema.

Naravno da bi došli kad bi se lokalne vlasti više pobrinule za to. Vratili bi se da im pomognu obnoviti kuće, štale, u tom slučaju bi bilo zainteresiranih za povratak, mišljenja je.

Na selu se, kaže, može dobro živjeti, a onaj tko hoće raditi može i zaraditi i više nego u gradu. Recept za uspjeh su stalno unaprjeđivanje imanja i svodnevni rad, poručuje Marko, s dubokom vjerom u ostvarenje svog cilja, a to je otvaranje mljekare i sirane, gdje bi se po tradicionalnoj recepturi proizvodio čuveni trebinjski sir, a potom certificiran kao organski proizvod izvozio i van Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.