Mladić iz BiH riješio matematički problem star 40 godina

Nebojša Đurić, viši asistent matematike sa Sveučilišta u Banja Luci, riješio je matematički problem star preko 40 godina.

S jedne strane za mene matematika predstavlja konstantno traganje za istinom, a s druge težak izazov da pitanja koja nam bude želju za znanjem zadovoljimo logičnim odgovorom. Spadam u one ljude koji su u matematici pronašli smisao života, kaže Nebojša, mladić koji je uspio ono što drugi nisu.

Najbolji matematičari svijeta bezuspješno su pokušali dati odgovor na pitanje: “Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm–Liouvilleovog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”. Mladić iz Banja Luke je u tome uspio.

Najveća primjena Inverznog problem Sturm–Liouvilleovog tipa s konstantnim kašnjenjem je u astrofizici i aerodinamici. Razvoj ovih disciplina direktno zavisi od razvoja teorijske matematike. Problemi sa značajnom primjenom koji nisu riješeni duži niz godina su veoma popularni. Njihovo rješavanje uvijek dobiva veliku pažnju matematičke javnosti. Većina matematičara koji su pokušali da riješe ovaj problem je vjerovala da postoji jedinstveno rješenje. Dokaz koji ruši ova uvjerenja sam prezentirao ruskom matematičaru Sergeju Buterinu. On je ustanovio da je dokaz točan, te smo zajedno objavili rad u časopisu Applied Mathematics Letters, priča Nebojša za Klix.ba.

Dodaje kako je neočekivani rezultat otvorio nova pitanja, a odgovore će tražiti u našim budućim istraživanjima.

Đurić kao veliki zaljubljenik u matematiku kaže kako ljubav prema oblasti dolazi iz razumijevanja.

Ako ne volimo neku struku to znači da je ne razumijemo. Vježbanjem možemo doći do razumijevanja, ali svakako da talent igra veliku ulogu. Konkretno u mom slučaju, mislim da nisam mogao pobjeći od matematike. Od malih nogu sam pokazivao želju za matematikom i šahom, kao i sličnim disciplinama, nadodaje Nebojša.

Nažalost, na fakultete nam dolaze studenti s lošim predznanjem, nastavlja. Očito je da obrazovanje u osnovnim i srednjim školama ne funkcionira onako kako bismo mi željeli.

Razlog leži u tome što još uvijek nismo shvatili da moramo ulagati u obrazovni sustav od prvog razreda osnovne škole do završne godine akademskih studija. S druge strane, bojim se da kao društvo sve više ulažemo u diplome, a sve manje u znanje. Mislim da je to problem od koga trebamo krenuti da mijenjamo obrazovni sustav, zaključio je asistent.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Postoji li jedinstveno rješenje Inverznog problema Sturm–Liouvilleovog tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju?”—pa naravno da postoji,sto niko nepita!!

  • To mi izgleda kao “dokaz” za Poincaré-ovu pretpostavku koji je napisan na otprilike 500 stranica papira tako da niko nezna o čemu se radi.

  • Meni si ti dečko kralj, znači kralj. Meni je ta matematika bila jad I čemer. I sad me stomak zaboli kad se sjetim skole I moje muke. Svi koji znaju I razumiju matematiku, šta reći, oni su za mene nadvrsta ljudska. Volila bi da je kontam više nego oho ho para, makar sam ostarila poprilično I živim I radim I ovako. Ali to mi je ostala neispunjena zelja.

  • Bog te pomogao jada i komentara, i onda se cude sta zive kako zive, polovica ovih idiota ne zna ime napisati bez gramaticke pogreske, a ismijavaju se s momkom koji je za njih doktor znanosti samo zato jer je njima domet i uzor nekakav lokalni Matan ili Buba Corelli, zalost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.