Mladi se odriču slobodnoga vremena da bi pomogli gladnima

Udruga katoličkih studenata Emaus Sarajevo provodi humanitarnu akciju “Mladi protiv gladi” s ciljem prikupljanja hrane za sarajevske pučke kuhinje: Merhamet, Kruh svetoga Ante, Dobrotvor, Caritas i menzu Nadbiskupijskoga centra za mlade “Ivan Merz”. Uključio se veći broj studenata volontera koji u trgovačkim centrima prikupljaju donacije građana.

Svi zainteresirani mogu svoje donacije u vidu prehrambenih proizvoda predati volonterima na lokacijama Konzum Dobrinja, Konzum Ložionička, Konzum u Ulici Marka Marulića te u Importanne centru. Jedan od organizatora akcije Toni Sandro Martić ne skriva zadovoljstvo odazivom kupaca. Ovo je četvrta godina da se akcija održava, a očekuju rekordne donacije, piše Večernji list.

– Ideja je da studenti daruju malo svoga truda i slobodnoga vremena kako bi pomogli tim ljudima, pokazali empatiju i suosjećanje. Akcija je prerasla već u tradiciju, organizira se svake godine u vrijeme korizme, a iako je volontera svake godine sve više, Martić objašnjava kako ih nije lako okupiti i organizirati.

“Nije lako naći volontere, ima onih koji žele, ali ne mogu zbog obveza, a ima onih koji bi mogli, ali iz raznih razloga ne žele. Nedostaje im duh aktivizma i povezivanja s novim ljudima.”

Volonterke Dijana, Iva i Darija ističu kako im puno znači to što mogu svojim malim odricanjem pomoći mnogim manje sretnim ljudima. Dijana, studentica psihologije na sarajevskom sveučilištu, već je iskusna volonterka s mnogo akcija iza sebe.

“Volontirala sam već na nekoliko akcija. To me ispunjava i čini da se osjećam sretnom i zadovoljnom. Korizma je savršeno vrijeme i savršena prilika za uraditi nešto za ljude koji nemaju mogućnost iz ovoga ili onoga razloga brinuti se za sebe”, kazala je.

Najpoželjnije namirnice su brašno, šećer, sol, tjestenina, konzervirana hrana i začini, a udruga napominje kako ne prima novčane donacije. Mladi iz Emausa ne zaustavljaju se samo na ovoj akciji. Akcija koja bi trebala uslijediti je “Kruh za poslije”, planirana za kraj ožujka. Njome bi volonteri u dogovoru s pekarnicama organizirali pokret kojim bi se nastojalo omogućiti svima dostupan kruh.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.