Mladi s diplomama privatnih škola ni ne pokušavaju kod ‘privatnika’

Udruga poslodavaca FBiH već je nekoliko puta u razgovoru s institucijama vlasti na svim razinama iznijela primjedbe kako srednje i visokoškolske institucije obrazuju kadar koji prema svojim kompetencijama ne može naći posao u privatnom sektoru, piše Večernji list.

Čak je i pokrenuta inicijativa o mini reformi obrazovanja učenika u cilju jačanja stope zaposlenosti mladih kadrova. U cilju smanjenja nezaposlenosti u BiH, u pripremi je projekt obuke i prekvalifikacija nezaposlenih i teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Napominju kako je formalni sustav obrazovanja u BiH opterećen zastarjelim sadržajem učenja, zbog kojega mladi ostaju uskraćeni za praktični dio nastave te im nedostaju odgovarajuće vještine za tržište rada.

Nedavno je iz Udruge gospodarstvenika iz općine Posušje, između ostaloga, priopćeno kako se razgovaralo i o razini znanja i vještina s kojima mladi dolaze na tržište rada, kao i o načinu stjecanja diploma u procesu obrazovanja. Zaključeno je kako u većini slučajeva obrazovni sustav ne stvara potrebne i sposobne kadrove za tržište rada.

“Posebice je istaknut problem stjecanja diploma u privatnim školama koji je zabrinjavajući i zbog kojega ćemo u skoroj budućnosti ostati bez stručnih kadrova i doći će do stagnacije u razvitku. Velika većina tih kadrova se i ne javlja na natječaje koje raspisuju gospodarstvenici jer takvi, u pravilu, ne mogu niti znaju raditi ono za što posjeduju diplomu“, stoji u zaključku spomenute udruge.

Analiza koju je napravila organizacija “South East European Youth Network” pokazala je kako na tisuće mladih ljudi, koji završe stručno ili visoko obrazovanje u BiH, ne mogu naći posao u struci, a mnogi drugi se okreću nisko kvalitetnim poslovima u neformalnom gospodarstvu. Svaka četvrta mlada osoba ne završava srednju školu.

Manje od polovine svih zaposlenih osoba ispod 30 godina starosti uspijeva naći posao u području u kojem je obrazovano, što dovodi do visoke stope migracije mladih iz zemlje. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je 63%, a to je jedna od najvećih u Europi.

Oko 170.000 mladih ispod 30 godina je nezaposleno, što je gotovo 31% svih registriranih nezaposlenih. Samo 30,6% mladih aktivno je na tržištu rada, a stopa zaposlenosti među mladima je samo 14%. Više od 50% mladih koji su u potrazi za poslom nezaposleno je više od godinu dana.

“Ovi indikatori pokazuju kako je velika većina mladih ljudi izložena riziku ekonomske i socijalne isključenosti, čak i marginalizacije, što svakako može prouzročiti brojne negativne posljedice, prije svega u pogledu demografske i socijalne dimenzije”, stoji u izvješću organizacije “South East European Youth Network”.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

 • zašto se ne prijavljuju to su valjane dipolme, završiš osnovnu , kupiš srednju jer nisi mogao to završiti redovno, kupiš fakultet i zaposliš se u škole , općine , minstarstva , zavode , a kod pribvatnika su njihova djeca s kupljenom diplomom . sretno

 • A dobro ste se sjetili, ne mogu vjerovati da ste skužili, kod privatnika treba znanje, a toga nema. Čudim se neki dan jednoj osobi koja je magistar ekonomije doduše bez radnog iskustva ali ne zna neke baš osnovne stvari.

 • A nema posla ni za završene magistre s državnih fakulteta, bilo kod nas ili iz Hrvatske, ako nisi guzonjin sin. Tako da mu dođe svjedno di si završio fax, ako nemaš nekog da te “uvali”!

 • Ove diplome sa privatnih škola su super.Bile bi još bolje da se mogu kupiti u kiosku,knjižari,zašto ne i u supermarketu.Ja bi to tako.

 • Ovi ratni privatnici nemaju znanje ni školu a znaju platiti radnika ZA MJESEC DANA RADA 400 KM i raditi mobing svake sekunde nad radnicima .
  zato treba vlast donijeti zakon da ne može plaća biti manja od prosjecbe plaće tj.830 KM i pripadajuće doprinose i za državni i privatni sektor pa bi se manje bahatili nad radnicim i ne bi postali milijuneri od plaća i teškog rada po 10-12 sati dnevno i subotom i nedeljom i praznikom i noćne za plaću 400 KM .

 • na žalost takvi nas vode ovo treba ukinut što prije a ostale koji rade u državnim firmam poništit nek ih prima onaj ko im daje to nije pošteno za omladinu koja guli 5-6 godina da ovakvi imaju privilegiju ovo je zločin i državni neprijatelj broj jedan jer uništava sve što je normalno

 • Na privatnim fakultetima se školuju djeca tajkuna jer se ne mogu upisati na državne fakultete. Kada završe fakultete gdje još niko nije pao dobivaju posao u državnim poduzećima. Bilo bi logično završio se privatni fakultet radi u privatnim firmama. Daleko ćemo dogurat.

 • Mnoga tajkunska djeca idu na privatne fakultete jer tu su sigurni u prolaz a petu gidinu idu u Sarajevo na državni fakulet tu se još nisu dosjetili zašto dolaze jer ih u Mostaru i Hr ne primaju na državne fakultete i onda se zaposke u državne firme ili u ćaća tajkuna.
  ali treba nešto i naučiti i znanje imati.

 • Nemojte svrstavati sve privatne fakultete u istu vreću! Student sam državnog fakulteta i bio sam student na dan na prestižnom američkom visokom učilištu u Hrvatskoj – RIT Croatia. Traži se znanje kao i na svakom državnom fakultetu, nema onog plati i završio si (godina na tom fakultetu košta oko 6000 eura). Svaki ozbiljan fakultet koji je priznat u svijetu neće si dopustiti da bude na lošem glasu kao “fax za kupovinu diploma”. A osim toga, tatinih sinova ima i na državnim fakulteta gdje je također moguće “platiti i položiti ispit” ili “kupiti diplomu” – to je dovoljan primjer kakva nam je država – država dobra samo sa mućke, pljačke i sivu/crnu ekonomiju. Pošteno živit i radit u ovakvoj državi je teško izvedivo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.