Mladi Ljubušak briljirao u Ujedinjenim narodima

Mladi Ljubušak Valentino Grbavac, koji studira na Macalester Collegu u St. Paulu, u američkoj saveznoj državi Minnesoti, kao član tima tog sveučilišta osvojio je nagradu za najbolji nastup na NMUN konferenciji u New Yorku. NMUN je najveća i najpriznatija simulacija Ujedinjenih naroda, namijenjena studentima iz cijelog svijeta,

na kojoj svake godine sudjeluje oko 300 izaslanstava s najboljih koledža i fakulteta iz SAD-a, Kanade, Australije, Europe, Latinske Amerike i Azije, natječući se u poznavanju politike, međunarodnih pregovora, retorike i sl. Između 300 delegacija i više od 3.000 studenata-delegata, Valentinova delegacija je izabrana kao jedna od deset najboljih delegacija na ovom događaju. Tema nadmetanja bilo je predstavljanje Libije.

Valentino Grbavac je student prve godine na Macalester College-u u St. Paulu gdje studira političke znanosti i povijest. Macalester College je jedan od 25 najboljih koledža u SAD-u a Valentino je dobio priliku za četverogodišnji studij na ovom koledžu skupa s dvije stipendije vrijedne 220.000 dolara, nakon završene međunarodne srednje škole United World College of Adriatic u Duinu pored Trsta. Naime, Grbavac je nakon dvije godine gimnazije Tina Ujevića u Vrgorcu, javio se na natječaj međunarodnog internata UWCAd, gdje je nastavio školovanje po međunarodnom IB programu, koji odgovara trećem i četvrtom razredu naše gimnazije. Time je otvorio mogućnost studiranja diljem svijeta ali i uspješne međunarodne karijere. Mnogi već sada u njemu vide vrsnog diplomata u budućnosti. Naime, nakon diplomiranja na Macalesteru Valentino planira upisati magisterij Međunarodnih odnosa na London School of Economics and Political Science u Engleskoj. Nema dvojbe kako je to sjajan uvod u diplomatsku karijeru, koju bi jednog dana mogao okruniti dužnosti hrvatskog ili bosanskohercegovačkog veleposlanika u UN-u. Kaže kako mu nedostaje rodna Hercegovina i Ljubuški, ali u svibnju dolazi u posjet domovini pa se nadamo kako će uspjeti dio svojih iskustava, znanja, međunarodnih kontakata ali i energije prenijeti i na druge hercegovačke gimnazijalce.

(www.ljportal.com)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.