Mladi jedan od prioriteta predsjedavanja BiH SEECP-om

Bosna i Hercegovina u okviru predsjedavanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) ima četiri prioriteta koji su u subotu u Sarajevu predstavljeni tijekom sastanka s delegacijom Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a.

Zamjenik predsjedavajućeg delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Bariša Čolak novinarima je nakon sastanka kazao da se ti prioriteti odnose na bolju digitalnu i poslovnu povezanost.

Nadogradnju i bolju suradnju u okviru takozvane ljudske dimenzije, misleći prije svega na mlade, kao i bolju povezanost svih zemalja SEECP-a u smislu zajedničkog djelovanja protiv problema, misleći na migracije, organizirani kriminal i borbu protiv terorizma, rekao je Čolak.

Istaknuo je da je moto bh. predsjedavanja ”Bolja povezanost za bolji život”.

Ovo je projekt 13 članica koji bi trebao dovesti, kroz provedbu projekata, do boljega života na ovim prostorima. Idealno bi bilo smanjiti odlazak mladih, a to je moguće jedino stvaranjem boljih uvjeta, naglasio je Čolak.

Voditelj delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predrag Matić istaknuo da je regionalna suradnja od velikoga značaja, jer situacija nije na zavidnoj razini.

Svako okupljanje, svaka razmjena iskustava može samo doprinijeti. SEECP nije donio ništa loše, rješavamo zajednički slične probleme koje imamo, rekao je Matić.

Smatra da je za napredak potrebno puno strpljenja, kompromisa i dobre volje.

Šef političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović kazao je da nade ima i da se radi na realizaciji projekata na nekoliko polja.

Do idućega Summita Berlinskog procesa u Poljskoj RCC će biti u prilici da završi i predstavi sporazum o mobilnosti radne snage unutar regije te da pomogne ostvarivanju digitalne agende, naveo je Kapetanović.

Kazao je da rade, između ostalog, i na harmoniziranju investicijskih politika u regioji, a to podrazumijeva da investitori koji dođu u BiH svoj posao mogu širiti na regiju.

BiH je sredinom godine u Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om. Tada su bh. dužnosnici kazali da jednogodišnje predsjedavanje najvećim regionalnim forumom velika obaveza, ali i poticaj za pružanje doprinosa regionalnoj saradnji.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.