Mladi farmeri iz Tomislavgrada u jeku pandemije otvorili mini siranu

Duvanjski kraj je nekad bio poznat po stočarstvu i proizvodnji mlijeka i žitarica. Činjenica da je to jedna od vodećih općina u Federaciji BiH po proizvodnji mlijeka, dvojicu mladih farmera iz Tomislavgrada potaknula je da otvore prvu mini siranu.

Branimir i Berislav, prije nepunih godinu, otvorili su mini siranu u Stipanićima kod Tomislavgrada. Posao su pokrenuli u jeku pandemije, premda su upravo u to vrijeme mnogi gasili svoja poduzeća. No, oni se, kažu, nisu obeshrabrili, jer se već godinama bave poljoprivredom i imaju farme muznih krava.

Pošto smo već u poljoprivredi, ja nekih deset godina, Berislav i više, tako smo došli na ideju da finaliziramo to svoje mlijeko i napravimo neke proizvode, kazao je Branimir Vučemil, suvlasnik mini sirane “Eko Vran” Tomislavgrad

Trenutno proizvodimo, svježi i mladi sir. Dnevna proizvodnja oko dvije tisuće litara na našim farmama, znači još ne uspijemo sve svoje ni preraditi, ni prodati, ali dobar dio toga prodamo i uspijemo plasirati na tržište, ističe njegov kolega Berislav Šoljić, drugi suvlasnik mini sirane “Eko Vran” Tomislavgrad.

Proizvode uspješno distribuiraju u cijeloj Hercegovini. Trenutno imaju pet zaposlenih, no ovisno o interesu tržišta planiraju i širenje proizvodnje i nova radna mjesta.

Tu sam od samog početka, zadovoljni smo s poslom, sad nam je baš krenulo, imamo posla, i sretni smo što smo dobili posao u vrijeme korone kad ljudi dobivaju otkaze, Marijana Malekin, tehnologica u mini sirani “Eko Vran” Tomislavgrad

Cijeli projekt, dvojica prijatelja, financirala su vlastitim sredstvima. Jedinu pomoć dobili su nedavno od Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 20 tisuća maraka. Tim sredstvima planiraju proširiti pogone i početi proizvodnju novih proizvoda, za početak tvrdi i slani sir.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.