Mladi aktivisti postavljali čudna pitanja Širokobriježanima

Međunarodni dan mladih se obilježava diljem svijeta već 17 godina, točnije od 2000. godine. Inicijativu su donijeli Ujedinjeni Narodi, a cilj obilježavanja je skretanje pozornosti na mlade ljude, te na kulturološke i zakonske okvire njihova djelovanja.

Ove godine mladi aktivisti Širokog Brijega uz ovu šalju i druge poruke, kroz aktivnosti koje su proveli u petak, 12. kolovoza 2016. godine.

Članovi Vijeća mladih grada Širokog Brijega i Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH Široki Brijeg su proveli četiri polusatne aktivnosti u centru grada te su kroz par sati došli do nekih zanimljivih zaključaka, a uspjeli su namamiti i pokoji osmijeh na lica sugrađanki i sugrađana.

Aktivnosti su bile: snimanje intervjua s prolaznicima o pitanjima vezanih za mlade, širenje pozitivnih poruka i dijeljenje čokoladnih bananica, provođenje ironičnog „istraživana“ i pisanje poruka za mlade.

U prvoj aktivnosti su snimani intervjui koji će biti uključeni u video izvještaj o radu Vijeća mladih koji se očekuje početkom školske 2016./17. godine. Pitanja su bila vezana za informiranost o Međunarodnom danu mladih, ASuBiH-u i Vijeću mladih. Pitanja su se također odnosila i na potporu mladim aktivistima i volonterima, a dotaknuta su i pitanja mladih današnjice, životnog standarda u državi i utjecaja tehnologije na mlade.

Što se tiče informiranost građani nisu čuli ni za jedno od navedenih u većini slučajeva, aktiviste podržavaju i misle pozitivno o mladima. Također većina misli da mladi mogu mijenjati životni standard uz trud, rad i suradnju s roditeljskom generacijom. Tehnologija je korisna u granicama, kažu građani.

Pozitivne poruke i čokoladne bananice su bile aktivnost koja je donijela nešto više osmjeh nakon teških pitanja. Naime, mlade Širokobriježanke i Širokobriježani su se dosjetili zanimljive ideje te su sugrađanima dijelili pozitivne poruke ispisane na šarenim papirićima, a uz njih su svi dobivali i slatkiše.

Ovom aktivnošću su mladi praktično pokazivali kako volonterizam djeluje, davanje drugima i zajednici, bez očekivanja bilo čega zauzvrat. Građani isprva skeptični su uvijek pozdravljali aktiviste sa smiješkom nakon što se uvjere u bezuvjetne znakove pažnje.

Kao što je ranije u članku spomenuto jedna od današnjih aktivnosti bilo je i provođenje „ironičnog“ istraživanja o temama koje se često mogu čuti u razgovorima građana.

Ovdje možete pročitati rezultate ”istraživanja”:
„Hvatate“ li Pokemone?
• 15% ispitanike „hvata“ Pokemone, dok ostali nisu zainteresirani.
Sadite li smilje?
• 20% ispitanika sadi smilje, 70% nema želju saditi smilje, dok 10% nema zemlje.
Pošto su drva ove godine?
• 70% ispitanika nije upoznato s cijenama drva, dok ostali daju odgovore koji variraju od 30 do 80 KM po metru kubičnom.
Bude li ljudi na devetnicama?
• 75% ispitanika tvrdi da na devetnicama ima ljudi, dok 25% govori da je posjećenost slaba.
Jednom riječju, kakva je današnja mladež?
• 40% ispitanika mladima pridaje pozitivne epitete, dok čak 60% ispitanika ima negativno mišljenje o mladima.
Znate li Tonću?
• 65% ispitanika zna tko je Tonća.
Jeste li vidjeli Kolindu?
• 30% ispitanika je vidjelo Predsjednicu Grabar-Kitarović na devetnicama.
Vratio se Mirkec. Što mislite o tome?
• 65% ispitanika je oduševljeno povratkom Mirkeca, a ostali ispitanici nisu zainteresirani.
Lešo ili pečeno?
• 20% ispitanika preferira lešo, 15% ispitanika može uživati jedući oboje, dok 65% ispitanika preferira pečeno.
Gdje točite?
• 30% ispitanika toči na pumpi, 30% na OMW-u (???), a preostalih 40% ne toči.
Koliko vas je kući, radi li itko?
• 20% ispitanika nije odgovorilo na pitanje, 35% izjavljuje da nitko ne radi, dok kod ostalih 45% u prosjeku rade 2 ukućana. Prosjek broja ukućana je 5.
Otkud vi, gdje ste pošli?
• 30% ispitanika je išlo na posao, 10% u trgovinu, dok su ostali krali Bogu dane ili ubijali vrijeme.

Mladi aktivisti ovim ”istraživanjem” žele poslati poruku sugrađanima i potaknuti ih na konstruktivno razmišljanje. Okrutna stvarnost je da je društvena uključenost vrlo niska te da je potrebna promjena svijesti i usmjerenosti na bitne teme kod svih generacija.

Mladi aktivisti pozivaju sve one koji su voljni doprinijeti pozitivnim društvenim promjenama da ih kontaktiraju preko Facebook stranice Vijeća mladih grada Širokog Brijega ili Lokalnog tima ASuBiH-a Široki Brijeg.

Na kraju su zaključili čestitajući Dan mladih 2016. svim mladima Širokog Brijega kroz pozitivne poruke građana koje su upućene mladima.

Izdvajamo neke:
Mladi budite svoji, a roditelje poslušajte.
Učite i trudite se.
Želim vam pameti i blagoslova božjeg.
Nemojte ići brzo u brzi način života.
Uživam u mladosti jer vrijeme je blago.
Da sam opet mlad uživao bih u srednjoj školi.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Mirkec se vratio al u kakvom stanju zdravog covjeka nadrogirali i unistili mu njegov osebujni zivot a onima koji su zasluzni za to nek ga nose na dusi nek se zamisle sta da netko njegove iz obitelji tako uradi kako bi se osjecali..

 • Moje skromno misljenje ,na temu mladih i opcenito pitanja i odgovori .
  Dok nekoga ne dotakne nevolja malo nas se cini zainteresiranim,zalosno.
  Volontirati i nista ne ocekivati po meni je osobno sreca biti od pomoci nekome.
  Svako pitanje ima smisla ,sitnice opisuju covjeka u cjelini.
  Budimo samo malo bolji i osjecat cemo se tako .
  Dajmo osmijeh nista ne kosta ,ili malo od onoga iako imamo skromno ,puno ce biti u ocima onoga ko nema nista .
  Mladi imaju srce pamet i dusu ako smo ih samo malo potakli svojim odgojem.

 • Kada postavljaš ključne ljude na ključnim mjestima koje kupiš i možeš kupiti, onda su oni na (ras)prodaju svakome i pitanje je samo cijena njihove uguzbegovštine. Takav je drug Gago i na dolje cijela njegova svita. Nikada nije stavljena osoba koja nema cijenu, koju se ne može kupiti, jer onda niti uguzbeg Gago njome ne može upravljati. Digao sada kobajagi malo dreke oko nečega što je odavno dogovorio sa begom Izetom. Dok se karcinom uguzbegovštine ne odstrani sa tijela hrvatskoga bića, ono će propadati i nestajati i samo daj Bože sa to biće jednoga dana shvati da je bolesno, da je smrtno bolesno i da pod hitno treba pravoga doktora i da se nora okaniti recepata druga Gage i njegovih nadriljekara.
  Kada je klub bio tako uspješan, kako se nije transformirau u samoodrživu instituciju? Pričati o uspješnosti, a ovisiti o dobrotvornim prilozima kao neka neprofitna udruga je van svake pameti. Gdje su te generacije uspješnih športaša niklih u klubu? Ovih par iznimaka, na žalost, samo potvrđuju pravilo neuspjelog i lošeg vođenja kluba, pogotovu u zadnjih 20-ak i kusur godina. Za sve treba znanje i struka, škola, radišnost i sposobnost, a oni koji misle da ne treba još uvijek žive od benefita ratne prošlosti koja je iznjedrila ovakva razmišljanja i pojedince koji se nameću kao uzoritost današnjice nikluh u mračnjaštvu prve polovice devedesetih. Ovo ti ga dođe isto kao i esdepe, lex Perković, Mustač, na istoj ravni ali samo s druge strane crte za koju neki misle da je pozitivna. Nije dovoljno imati samo volje i htijenja, muda je imala i svaka pokojna i živa baba, treba imati ono nešto što se stiče u knjigama, studentskim klupama, konkurencijom nadarenih, a ne strahom samoproglašenih.
  Da li je ovo ozbiljan tekst i stvarna slika ili je nekakva zajebancija, crni humor, i fotomontaža? Ako je ovo ozbiljno ući će u anale političke(i zdravorazumske) gluposti, a ako je humor(pa makar i crni), onda svaka čast autoru. Pa ovi likovi stvarno nemaju trocifreni koeficijent inteligencije(bez iznimke) dok misle da narod mogu je…ati do besvijesti, pa makar i od adezea i makar bilo predizborno vrijeme, što je previše, previše je. Pa šta je ovaj narod Bogu zgriješio da ga jedni te istu g..e čitav život? Kakav đon obraz trenaš imati i sebe prezentirati katedralama spasa za jadni ubogi, mali, hrvatski puk. Pa nije veleposlanicu postavio narod, pa da narodu vraća na ovakav način, već ju je postavio drug Gago, pa neka njemu vrća milo za drago. Možda je ovo nalog od druga Gage jer se ne može izboriti niti za milimetra prostora kojim neprikosnoveno vladaju njegovi koalicijski partneri, pa se i on okrenuo “vođenju ljubavi” sa “voljenim” narodom.
  Lobotomija je procedura kojom adezenjare na krajnje invazivan način pokušavaju uklanjati prednji dio mozga Hrvata, koji je zadužen za ponašanje i koji definira hercegovačkog čovjeka, kako ne bi netko ukaljao lik i djelo drga Gge. Lobotomija se također primenjivala ranije od strane eskajota, kada nije bilo poznatih lijekova za duševne bolesti hrvatskoga naroda i kada je i drug Gago išao u Beograd po svoje mišljenje. Procijenjuje se da se čak i danas u nekim dijelovima HB provode lobotomije, ali su njihova prakticiranja toliko kritizirana od strane SDA, da se istinitost prethodnog navoda dovodi u pitanje. Lobotomijom su tretirani samo najagresivniji pacijenti, koji kritiziraju druga Gagu i njegove kohorte, oni koji se ni na koji drugi način nisu mogli kontrolirati, kako u prošlosti od majke eskajota, tako niti danas od sina adezea. Sve što nije za adezenjce i njihovu partiju taj je platformaš, a jedino druga Gagu izguraše sa svoje platforme.Jedini poznati lijek, za sada je, lizati stražnji donji dio leđa druga Gage, pušiti cigaru prednje podtrbušne izbočina istoga druga Gage i po mogućnosti se uvući u analni otvor istoga u cjelosti, jer možeš ispasti i biti otpuhan od strane vjetrova koji izlaze na sve
  otvore. Jadan ti si hrvatski narode dok te vode preobučene komunjare i koji svoju poznatu udbašku školu prosipaju poznatim udbaškim spinovima i koji u svojoj službi imaju kupljene maloumnike koji će za šaku juda prodati i rođenu mater. Ta svaka budala(i pametan) zna kako se dolazilo do lažnih invalidnina, lažnih odličja, lažnih mirovina i ovi lažnjaci su spremni na sve kako bi sačuvali svoje ukradene i kupljene povlastice, a zamisli pozivaju se na Boga, kojega Čovića?
  Što nasjedate na naručene provokacije druga Gage. Dogovorio sa Izetbegom da se u ove svečane dane malo skrene sa njihove fingirane svađe. Pa jel vam jasno zašto se zapelo za kladionice, jel vam jasno da jedino škole “nikad nije kasno” mogu prodavati tzv. diplome, jel vam jasno da se samo auti mogu registrirati kod podvornika druga Gage, u Ševice, jel vam jasno da je drug Gago odredio cijenu cmilja i da nitko, ama baš nitko ne može iskoditi dozvole za izvoz, certificiranje i samostalni nastup na ino tržište, jel vam jasno da drug Gago, uz pomoć svoje partije, i vedri i oblači. Tko može zaposloti ikoga u tzv. HB – drug Gago, tko nam iseli omladinu – drug Gago, tko je neprikosnoveni “bog” u HB – drug Gago, tko će na kraju “popušti” drug Gago ili hrvatski narod, ne znam!

Komentiraj: