Mlada pjesnikinja postala popularna nakon govora na inauguraciji – Jabuka.tv

Mlada pjesnikinja postala popularna nakon govora na inauguraciji

22-godišnja Amanda Goreman postala je najmlađa pjesnikinja koja je ikad nastupila na predsjedničkoj inauguraciji, a nakon što je u svojoj pjesmi pozvala na “jedinstvo i zajedništvo” postala je pravi hit na društvenim mrežama te je u ovom trenutku prati više od milijun ljudi.

Prije inauguracije imala je oko 40 tisuća pratitelja.

Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni, stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija. 

U nastavku se referirala na upad mase u Kapitol ranije ovog mjeseca.

Vidjeli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego dijeliti zajedništvo, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokracije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokracija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti, govorila je Amanda.

Amanda, koja studira sociologiju na Harvardu, poeziju piše od malih nogu, a već je u ranijoj izjavi za New York Times dala do znanja da je svjesna da je pred njom veliki zalogaj.

U pjesmi ne mislim ni na koji način slaviti ono što smo vidjeli prošlih nekoliko tjedana i, usuđujem se reći, prošlih nekoliko godina. Ali, nastojat ću iskoristiti svoje riječi kako bih oslikala način na koji naša država još uvijek može naći zajedništvo i na koji može zacijeliti. Napravit ću to bez da izbrišem ili zanemarim grubu istinu s kojom se Amerika mora pomiriti, rekla je tom prilikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Gorman (@amandascgorman)

Bidenov odbor za inauguraciju kontaktirao ju je krajem prošlog mjeseca, nakon što ju je Jill Biden slušala kako govori u kongresnoj knjižnici i predložila da je pozovu da govori na inauguraciji, prenosi Index.

Kaže da joj nisu govorili o čemu treba pisati, osim što je tema inauguracije bila “Ujedinjena Amerika”.

Kad sam čula o njihovoj viziji, bilo mi je lako pristati, to je bilo točno ono o čemu sam htjela pisati u svojoj pjesmi. O ujedinjenoj Americi, o novom poglavlju za našu zemlju. Moramo se pomiriti s mračnom realnošću ako želimo krenuti naprijed, to je isto važan moment u pjesmi. Ima tu mjesta i za tugu i strah i nadu i jedinstvo, a ja se nadam da će u pjesmi biti i dašak veselja jer imamo puno toga za proslaviti na ovoj inauguraciji, zaključila je.

Lady Gaga otpjevala američku himnu na Bidenovoj inauguraciji i oduševila

(www.jabuka.tv | Foto: AFP)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.