Mjesecima kasne naknade civilnim žrtvama rata u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Civilne žrtve rata u Županiji Zapadnohercegovačkoj već duže vremena muči veliki problem. Riječ je o kašnjenjima u isplati njihovih naknada. Tom problemu nigdje kraja, budući da je lani isplata ovih naknada kasnila čak pola godine, dok su za ovu godinu korisnici posljednju naknadu primili 3. srpnja za veljaču 2014. godine. Jedan od korisnika ove mirovine ističe da su ova kašnjenja apsurdna i prelaze svaku mjeru, piše Dnevni list.

Velika kašnjenja

”Ova kašnjenja za nas korisnike su katastrofalna i dovode nas u jako nezgodan položaj. Jedan mjesec naknada nam stigne početkom mjeseca, drugi stigne krajem, dok ima mjeseci kada nikako ni ne dođe. Nikada se na ovu naknadu ne možete osloniti jer ne znate hoćete li je taj mjesec uopće i dobiti, a najgore od svega je što nikada ni od koga nismo dobili objašnjenje zašto je to tako”, kaže očajni korisnik naknade.

Kako bi doznali zašto dolazi do tolikog kašnjenja spomenutih naknada, kontaktirali smo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, otkud smo dobili jasan odgovor.

”Federalno ministarstvo kao i cijelo vrijeme do sada uredno izvršava svoje obveze prema civilnim žrtvama rata, odnosno uplaćuje potrebna sredstva na račune županija te tako i na račun ŽZH-a. Naime, materijalna prava civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, propisana Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom financiraju se iz proračuna Federacije BiH u iznosu od 70 posto, dok se 30 posto sredstava potrebnih za ove namjene osigurava u županijskim proračunima.

Mi iz ministarstva svoj dio u ovom slučaju uredno isplaćujemo i ne znamo u čemu je problem u Zapadnohercegovačkoj županiji i zašto se korisnicima uskraćuju njihova prava”, rečeno je Dnevnom listu u ovom ministarstvu.

Gdje je novac?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u županiji. Razgovarali smo s predsjednikom Vlade ŽZH-a Zdenkom Ćosićem koji nam je samo rekao da kašnjenja postoje, ali da će biti izmirena vrlo skoro. ”Mi imamo određena kašnjenja u isplati našeg dijela naknade za civilne žrtve rata, ali to ćemo riješiti u idućih deset do maksimalno petnaest dana kada ćemo sve svoje obveze prema toj kategoriji korisnika ispoštovati”, kazao je Ćosić.

(Dnevni list)

Nema komentara

  • ima li ista normalno u toj zupaniji i ima li itko normalan u toj zupaniji da nesto dobro i pametno napravi svaka vijest gora od gore

  • Ljudi moji, pa izbori su vam pred vratima pa mijenjajte. Sa ovima znate na čemu ste. Probajte sa drugima. Gledam listu kandidata ŽZH za izbore i nema imena kojem bih ja osobno povjerio ovce na čuvanje.

  • kasne li Tomislavu Ćužiću zv Pita dnevnice koje naplaćuje a nigdje neide ili kad ide u sarajevo onda spava u civilnoj zaštiti tj njihovu smještaju a naplaćuje dnevnice od naše županije eto Luburiću provjeri mu te fiktivne računa poz…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.