Mjesec dana primjene novog zakona: Ni rigorozne kazne nisu opomena za nesavjesne vozače

Vozači u BiH brujali su o rigoroznim kaznama za prometne prekršaje kada je sredinom veljače izmijenjen i dopunjen Zakon o sigurnosti prometa u BiH.

Međutim, nakon mjesec dana,  saznajemo  da pooštrene kazne nisu zaustavile i osvijestile pijane i vozače bez vozačke dozvole u kršenju pravila prometa.

Prema podacima iz većine županijskih ministarstava unutarnjih poslova, proteklih mjesec dana neznatno je umanjen broj prometnih nesreća u BiH, dok nema velikih promjena u broju prometnih prekršaja.

“Mi nismo radili detaljne analize, ali prema uvidu sa terena nažalost moram reći da novi Zakon, odnosno pooštrene kazne još nisu utjecali na vozače da se ponašaju u skladu sa propisima”, kazao nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanske županije.

Kao primjer Prohan navodi podatak da je tijekom vikenda, u okviru pojačanih kontrola na području SBŽ-a, u roku od 48 sati iz prometa isključen 71 vozač u alkoholiziranom stanju ili bez vozačke dozvole. Njih šest je čak i uhićeno.

“Vrlo često naši službenici nalete i na pješake koji prelaze ulicu sa slušalicama. Nije bilo kažnjavanja, više smo ih samo upozoravali”, kaže Prohan.

U Tuzlanskoj županiji svakim danom su pojačane policijske kontrole učesnika u prometu, saznaju od Izudina Šarića, glasnogovornika MUP-a Tuzlanske županije. Najveća “meta” tuzlanske policije su pijani vozači.

“I dalje je dosta slučajeva da i žene i muškarci voze sa više od dva promila alkohola u krvi. Želimo staviti do znanja vozačima da su pooštrene kazne time što smo pojačali kontrole. Međutim, meni se čini da su veće kazne utjecale samo na to da savjesni vozači postanu još savjesniji, a nesavjesni svakako nalaze način da izbjegnu to plaćanje”, ističe Šarić.

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojske županije Aldina Ahmić kaže da novi Zakon u ovoj županiji ima efekta u smislu da se “vozači u alkoholiziranom stanju uhićuju do otrežnjenja”.

Iako se disciplina vozača, prema uvidima sa terena županijskih MUP-ova, u posljednjih mjesec dana nije popravila, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH smatraju da “Zakonu treba još vremena”.

“S obzirom na kratku primjenu i implementaciju izmjena i dopuna Zakona, nezahvalno je ulaziti u ozbiljniju raspravu i govoriti o njegovim pozitivnim ili negativnim rezultatima”, kazali su iz Kabineta ministra komunikacija i prometa Ismira Juske.

Prema izvještaju MUP-a Županije Sarajevo, od usvajanja izmijenjenog i dopunjenog Zakona evidentirano je smanjenje prometnih nezgoda i prekršaja u ovoj županiji. Tijekom veljače, 205 vozača je zatečeno da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, što je za 325 manje u odnosu na prošlu godinu.

Zbog kršenja propisa iz oblasti sigurnosti prometa prošlog mjeseca uručeno je 15.168 prekršajnih naloga vozačima, što je za 5.174 manje u odnosu na veljaču prošle godine.

(Klix.ba)

7 komentara

 • Skriven radar ograničenje 40 voziš 72 dobiješ kaznu
  pitam se ma ko može da vozi 40, ni ovi što su napisali ovaj zakon,
  mislim da ni oni ne poštuju to sa svojim limuzinama a kakva je brzina
  70 pa pješke idemo 30,40 :)(((

 • Ma dajte vise skinite ove montirane obavijesti,pa policuka ne radi svoju kljucnu zadacu u prometu,nikakve prevencije nema,sta rade po pitanju odgoja u skolama,predmet o zakonima građana obavezno uvesti u srednju skolu.a policija vrši totalnu agresiju na vozače,jučer Mostar -Grude pet patrola,zašto,vozi se 40 na sat i tada je u kolonama najveca sansa za prometnu,nema vişe kazni kao prije,narod se čuva,i sada su navalili da nesto ušićare.

 • Zašto projektiraju puteve za veću brzinu nego se smije viziti.Radare su predložili da se stavljaju umn ljudii. Voziti noću po kiši ,snijegu i isti propis kao ljeti po danu..gdje to ima dajte bar ljetne brzine i zimske noćnu i dnevnu.Iskomplicirajte što se može više.Raja svakako puši. Al ako vam raja zatreba neznam hoće li se odazvati.

 • Zamisli ograničenje 40 km/h. Pa to mogu stavit samo ograničeni umovi ili mafija. Mislim da su sve u jednom. Prokleta država i političari koji nam kroje ovakve sudbine. Bagro pokvarena i podla, šugavci jedni! Cilj ste postigli, proračun se puni. Pa što ne zabranite prodaju automobila koji vize više od 60 km/h svakako brže se nesmi vozit!

 • Slazem se da je novi zakon donesen ponajmanje da bi se povecala sigurnost u prometu…ali
  Ako je vec izglasan od onih guzonja sto i na taj nacin sebi pune dzepove onda je dakle tu da se postuje.ne mozemo ga mi mijenjat.ja se vozim svaki dan 32 km do na posao..i ako ne idem na autocestu.onda nigdje nema ogranicenja preko 60 km.a cesta super.tako da ovi komentari gore su beze….

 • Ovo je tuga od zakona: Pa zašto zakon za njih ne vrijedi, uvijek pod rotacijama ko da je smrtni slučaj. Još im se moraš sklanjati, u tunelu, u krivinu svugdje. Što oni ne pođu na vrime i da mi je znati plaćaju li oni radare as ih uslikati?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.