Mit ili istina: Hoćete li se razboljeti ako izađete mokre kose?

Hladno, zimsko i suho vrijeme jedan je od najvećih neprijatelja vašoj kosi i koži. Niske temperature mogu na koži izazvati perutanje i svrbež, iritaciju, a posljedice niskih temperatura i loše njege trpit će i vaša kosa.

No, prvo da razjasnimo jedan od najčešćih mitova kada je riječ o kosi. Još od malena mnogi su od nas slušali kako nikako ne smijemo izići vani mokre kose. Bilo je tu stravičnih priča koje bi nas trebale spriječiti u tom naumu, poput onih da riskiramo “izljev krvi na mozak”, “upalu mozga”, ali i pluća i slično.

Stručnjaci tvrde kako je riječ o mitu i vjerojatno nećete “zaraditi” niti prehladu, no ipak postoji dobar razlog da ne izlazite mokre kose u zimskim mjesecima.

Razmislite logično, voda se smrzava, a smrznut će se i na vašoj kosi ako izlazite kada je temperatura dovoljno niska za smrzavanje. Tada će se pojaviti kristali na vašoj kosi i polomit će vlasi, pojašnjava stručnjakinja za kosu Jehnna Mahoneyat Kennaland.

Drugim riječima, kosa vam se može smrznuti i polomiti, zaključuje ova stručnjakinja.

Jeste li znali? Ovo radite pogrešno kad perete kosu

Evo i još nekoliko stvari koje biste trebali znati o njezi kose tijekom zime:

Proizvodi za kovrčavu kosu

Koristite proizvode namijene kovrčavoj kosi jer sadrže više hidratacije i zaštitnih komponenti. Ako imate ravnu i tanku kosu, svakako koristite manje količine ovakvih proizvoda.

Hranite kosu

Kosu biste trebali redovito tretirati s proizvodima s hranjivim sastojcima, poput maski. Tijekom zimskih mjeseci posebno je bitno nahraniti kosu i koristiti balzame, serume, ulja i slično.

Perete kosu u prevrućoj vodi

Vruća voda isušuje kožu, ali i kosu, i svakako bi je trebalo izbjegavati.

Prečesto pranje kose

Trebalo bi izbjegavati i prati kosu preučestalo. Tako ćete ukloniti prirodnu masnu zaštitu vlasišta, što može uzrokovati perutanje kože. Ako imate ravnu kosu trebali biste je prati svaka dva do tri dana, baš kao i lagano valovitu. Kovrčavu kosu biste trebali prati svakih četiri do pet dana i jednom tjedno izrazito kovrčavu, piše Vecernji.hr.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.