Miroslav Lajčak dobio titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelilo je u četvrtak titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.

Senat Sveučilišta u Mostaru na sjednici u Mostaru 24. studenoga 2017. godine je prihvaćajući izvješće stručnog povjerenstva odlučilo njegovoj ekselenciji Miroslavu Lajčaku dodijeliti titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru za izniman doprinos u području znanstvenog stvaralaštva, promociji mostarskoga sveučilišta i njegovoj afirmaciji u svijetu, ali i za izniman doprinos u području pravnih i političkih znanosti, međunarodnih odnosa kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, demokracije, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti BiH, kao i potpori na njezinom Euroatlantskom putu, rekla je promotorica današnjeg laureata prof. dr. sc. Vesna Kazazić.

Rektor mostarskoga sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić rekao je kako je ta visokoškolska ustanova prepoznalo nastojanja, djelovanje i odnos Lajčaka prema BiH i njezinim stanovnicima.

Tijekom mandata visokoga predstavnika u BiH i posebnoga izaslanika EU od 2007. do 2009. godine gospodin Lajčak je našao istinsku mjeru između kolektivnih prava tri ustavotvorna naroda i ostalih, istodobno jačajući institucije i državu BiH, kazao je rektor Tomić.

Po njegovim riječima, obavljajući dužnost visokog predstavnika Miroslav Lajčak je promovirao dijalog predstavnika tri naroda u korist svakoga čovjeka u BiH.

Lajčak je ovom prigodom zahvalio mostarskom sveučilištu na ukazanoj časti.

Jako cijenim Sveučilište u Mostaru jer je ono dobro prepoznato među europskim sveučilištima, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak rođen je 20. ožujka 1963. godine u Popradu, u Slovačkoj. Diplomirao je pravo na sveučilištu Comenius u Bratislavi te diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Od 30. lipnja 2007. godine do ožujka 2009. godine bio je na dužnosti visokoga predstavnika Ujedinjenih naroda za BiH i specijalnog predstavnika EU. Za vrijeme njegova obnašanja dužnosti, BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

2009. godine postao je ministar vanjskih poslova Slovačke, a 2010. Europska služba vanjskih poslova imenovala ga je direktorom za Rusiju, Istok i Zapadni Balkan.

Od travnja 2012. godine u Vladi Slovačke obnaša dužnost zamjenika premijera.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.