Miroslav Kordić za Jabuka.tv otkrio svoj kulinarski put i planove

Jabuka.tv za vas je pripremila veliki intervju s jednim od omiljenih učesnika ovogodišnjeg MasterChefa, koji nas je sve nesebično uveseljavao, a riječ je o jednom i jedinom “Kralju stres-testova”, Čitlučaninu Miroslavu Kordiću.

Čovjek iz naroda, kako za sebe kaže Hercegovac Miroslav Kordić, dogurao je do velikih TOP 13 u kulinarskom showu MasterChef. Na nagovor najboljeg prijatelja donio je odluku da se prijavi na natjecanje i kako nam Miro govori, nije požalio niti jedne sekunde.

Moj uspjeh ulaska u TOP 13 najboljih amaterskih kuhara u Hrvatskoj i šire, smatram kao vlastitu pobjedu i neopisivo se sretno osjećam. Najveći izazov mi je bio stvoriti ideju, mučio sam se s time, dok mi stres – testovi nisu predstavljali posebnu muku, “ubacio bih u veću brzinu” i odradio posao. Test kreativnosti mi je predstavljao najveći problem u MasterChefu, kazao je Miroslav za Jabuka.tv.

Na pitanje s kim je iz MasterChef vile ostvario najčvršće prijateljstvo, Miro nam odgovara:

Petar Tucman, Joža, “mali” Ivan i Dominik su ekipa s kojom sam se najviše družio, imali smo neiscrpne teme za razgovor, a i sa svima ostalima iz kuće sam ostao u jako dobrim odnosima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MasterChef (@masterchefhr)

Ono što svakoga od gledatelja ovog showa zanima je definitivno tko je zapravo kandidatima najstroži član žirija. 

Smatram da je najstroži član član žirija Melkior. Za nijansu je oštriji od ostatka ekipe, Stjepana i Damira. Sve kritike koje su mi upućene smatram aposlutno objektivne, konstruktivne i nadasve, zaslužene. Najviše me pogodilo Melkiorovo “ne” u samoj audiciji, jer sam smatrao da sam jelo na audiciji jako dobro odradio, pa mi je ta kritika najteže pala. 

Svakako nas je zanimalo od kada datira ljubav prema kuhanju, što je to što kandidate veže za kuhinju, u čemu uživaju i kako ih je kuhinja, takoreći, osvojila. 

Ljubav prema kuhanju postojala je od malih nogu, govori Miroslav za Jabuka.tv, da bi nakon nekog vremena prerasla u neku vrstu strasti. Ta ljubav je rasla iz godine u godinu. U društvu sam nekako preuzeo inicijativu da započnem s kuhanjem, s obzirom da Hercegovina ima mnogo štošta za ponuditi. Uživam u pripremi naših tradicionalinih jela, divljeg zelja, kuka i šparoga, raštike i općenito svega što se može naći u našoj prirodi.

Ne čekajte zimu bez raštike

Dok sam bio mlađi, na mojim tanjurima je bio zastupljen minimalizam, potpuno moderna kuhinja, ali kroz godine to je postupno prelazilo u tradicionalan način spremanja, osobno su mi draže bogate porcije.

U Mirinoj kuhinji postoje i namirnice koje nisu dobrodošle: Od djetinjstva pamtim taj negativan miris tripica koje su uistinu zastupljene na našim područjima. Nisu mi se nikada svidjele, a sama pomisao na taj miris koji mi se urezao u pamćenje izaziva odbojnost. Začini koji nisu najzastupljeniji kod nas, također mogu izazvati oduševljenje ili gađenje, što je za mene curry koji me nije oduševio, iako ga je bilo teško zaobići u Indiji i njihovoj kuhinji.

Jasno nam je da Miroslav uživa u kuhanju, ali je za portal Jabuka.tv otkrio u kojim jelima posebice uživa te koja su egzotična i nesvakidašnja jela pomilovala njegovo nepce.

Čitlučanka oduševila žiri MasterChefa zanimljivom verzijom bureka

Gdje god da sam putovao, uvijek sam tražio tradicionalna i autohtona jela, iako u restoranima najčešće biram ribu i morske plodove. U Brazilu sam probao asado, njihov način pripreme mesa, u Argentini, točnije u Patagoniji probao sam “džinovske” kamenice koje su mi ostale u posebno dragom sjećanju, kao i ostali riblji specijaliteti. Nešto nesvakidašnje što mi se zaista dojmilo bilo je meso krokodila i klokana koje sam probao u Urugvaju. Meso krokodila bi se moglo usporediti s puretinom, blagog okusa i bijele boje. Nije naročito sočno, ali uz umak i krumpir u bijelom umaku koji su mi posluženi uz meso krokodila, taj nedostatak sočnosti se ni ne primijeti. 

U jelu preferiram japansku kuhinju. Smatram da je spomenuta kuhinja najzdravija, osobno mi najdraža. Fascinira me njihova preciznost i spoj okusa, najviše uživam u sushiju. U pripremi preferiram Italiju i Francusku, u tim zemljama sam bio više puta, ali me okusi svaki put iznova osvajaju. 

MasterChef priča ne bi bila potpuna kada ne bismo saznali na koje je jelo Miroslav posebno ponosan.

Replika jela slovenskog chefa Igora Jagodica u stres testu je nešto na što sam izrazito ponosan. Sama činjenica da sam imao tu čast replicirati jelo chefa s Michelinovom zvjezdicom je nevjerojatna, a tek kada je ocijenjeno kao najbolje definitivno je poseban osjećaj, izjavljuje Miroslav.

Zvali su ga Kraljem stres testova, borio se baš onako kako jednom Hercegovcu priliči, čak u njih sedam, a on nam otkriva koji mu je najteže pao.

Ovaj posljednji, sedmi, najviše boli. Najveći problem je stvorila činjenica da ja nisam shvatio poantu poke bowla, radio sam minimalistički, promašio temu, što apsolutno nije bilo dozvoljeno i to me naposljetku koštalo ispadanja. U tom ludilu sedmog stres – testa nisam dobro razumio mentora Stjepana, a sve sam to shvatio pri završetku jela. Izdvojio bih da sam izuzetno sretan učešćem u stres testovima gdje smo imali priliku, kao što sam već rekao, replicirati jela chefova s Michelinovom zvjezdicom. Taj osjećaj je nenadmašiv.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MasterChef (@masterchefhr)

Ono što sve Hercegovce drži zajedno, između ostalog je i hrana. Okusi naše rodne grude, spoj jednostavnosti i tradicije vežu nas neraskidivim nitima. Svi uživamo u bogatstvu naše hercegovačke trpeze, okusima na kojima su odrasle generacije i odrast će još njih nebrojivo mnogo. Miroslav se stoga prisjeća djetinjstva i okusa koji ga vežu za rodni kraj, za jedinu njegovu Hercegovinu:

Djetinjstvo sam proveo na Vionici, selu između Međugorja i Čitluka, za koje me veže mnoštvo uspomena, naročito one vezane za kuhinju. Okus koji me vraća u djetinjstvo i budi duboka sjećanja je domaći kruh strine Slave koja ga je spremala izvanredno. Uz taj njen kruh, uživao sam u njenim sarmicama, ali i musaki. Sve me to veže za moju Vionicu. 

Spomenuvši Vionicu i rodni kraj, nismo mogli a da ne upitamo Miroslava, kakvi su njegovi budući planovi glede ugostiteljstva, ali i tko mu je uzor u njegovom kulinarskom putu?

Majka i moje dvije sestre su mi uzor i podrška. Fenomenalno kuhaju našu domaću hranu koju volim. Učim od njih, ali i one od mene, nadopunjujemo se znanjem i vještinama. Svakako na budućem planu po pitanju kuhinje je otvaranje restorana na ranču u selu gdje sam odrastao -Vionici. Htio bih se baviti tim sezonskim turizmom, sve što naša lijepa, bogata Hercegovina ima želim prenijeti na tanjur. Fokusirao bih se na to kako bi svi mogli uživati u prirodnom ambijentu, imam točno određenu sliku u glavi i dat ću sve od sebe da to čim prije realiziram, otkrio je Miro za Jabuka.tv.

Sve nas je posebno zainteresiralo čime se Miroslav bavi van kuhinje, što je to njegov put, čemu je predan jedan takav čovjek koji nas je preko malih ekrana znao nasmijati, oraspoložiti i unijeti pozitivnu energiju.

Svoj život sam predao volontiranju, tu sam pronašao smisao, dajem sebe za druge, cijelim svojim srcem i dušom. Član sam HGSS Čitluk – Međugorje, volontiram i u jednoj udruzi za nezbrinutu djecu. To su aktivnosti u koje ulažem cijeloga sebe, moj put je takav da pomažem drugima, govori nam Miro, otkrivajući koliko je njegovo srce ispunjeno dobrotom, pa nastavljaOsim toga, najviše sam vremena uložio u ugostiteljstvo, to mi je prioritetni posao. Uživam vrijeme provoditi u prirodi, branju kuka i šparoga, gljiva, maslina. Svaka poveznica s hercegovačkim tlom posebno me raduje. 

Za sve mlade, koji još uvijek nemaju hrabrosti krenuti u kulinarske izazove, Miro je poslao motivirajuću poruku. 

Odvažite se, sve se može kada čovjek ima dovoljno hraborsti. Nemojte dozvoliti da vas strah pokoleba, ustrajte u svojim snovima. Ne odustajte ukoliko imate talenta za kuhinju, osobno bih volio da sam ranije krenuo usavršavati kulinarske vještine, stoga bih preporučio svima da krenu na ovakvo jedno putovanje, koje će zasigurno ostati kao jedna predivna uspomena i velika školazaključuje Miroslav za Jabuka.tv. 

Iako je Miroslav napustio MasterChef kuhinju, pokazao nam je važnost vedrog duha i pozitivne energije koju je iz dana u dan, iz izazova u izazov prenosio na svoje kolege, ali i gledatelje. Svojim učešćem u najgledanijem kulinarskom showu sigurno je, makar jedanput, izmamio osmijeh na lice, pa čak i onda kada su ga nijanse spašavale ispadanja.

Svatko od nas može pronaći inspiraciju u Miroslavu, osobi vedrog karaktera, ali i velikog srca u kojemu, tako nesebično, ima mjesta za sve.

Hercegovka rastura u MasterChefu

(www.jabuka.tv  |  Foto: Privatna arhiva)

1 komentar

  • Miro ti si ponos i jedna velika pozitiva i Čitluka i Hercegovine, svaka čast i sve čestitke, i puna podrška u daljnjem radu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.