Kinezi žele masovno proizvoditi humanoidne robote

Brojne tehnološke tvrtke, uključujući Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju.

Slične planove za razvoj takvih tehnologija ima i Kina, koja želi postati globalni lider u područjima umjetne inteligencije i robotike.

Prema dokumentu kineskog Ministarstva industrije i informacijske tehnologije, Kina ne želi samo razviti napredne humanoidne robote u dvije godine, već ih namjerava i masovno proizvoditi. Kako bi ispunila ovaj ambiciozni plan, kineska vlada želi privući što više tvrtki u industriju, postaviti standarde za razvoj robotike, produbiti međunarodnu suradnju i razviti talente.

Kinezi vjeruju da će u iduće dvije godine moći napraviti velike pomake na području senzora, kontrole pokreta i interakcije između strojeva, što će sve utjecati na robotsku revoluciju.

Osim navedenog, u dokumentu se ne spominju konkretni načini na koje se to želi postići, ali se ističe da bi ovakvi roboti mogli donijeti poremećaj na tržištu na sličan način na koji su ga donijela računala, pametni telefoni i električna vozila.

Nakon što su informacije iz dokumenta procurile u javnost, porasle su cijene dionica kineskih robotičkih tvrtki. Jedna takva tvrtka (Fourier Intelligence) početkom ove godine predstavila je svog humanoidnog robota GR-1 koji već ima prilično napredne mogućnosti. Robot tako može hodati na dvije noge brzinom od 5 km/h, dok nosi teret od 50 kg.

Njegova masovna proizvodnja trebala bi započeti već krajem ove godine, a iduće godine očekuje se isporuka nekoliko tisuća komada. Također, Fourier Intelligence planira surađivati ​​s tvrtkama koje razvijaju AI kako bi implementirali umjetnu inteligenciju u mozak svog robota.

Kako podsjećaju, TechSpot, nezavisni think-tank početkom godine objavio je da je Kina ispred SAD-a u istraživanjima u čak 37 od 44 važne i rastuće tehnologije, uključujući obrambene tehnologije, ali i robotiku, umjetnu inteligenciju i kvantno računalstvo, piše tehnološki portal Zimo.

(www.jabuka.tv | Foto: Fourier Intelligence)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.