Mirko Šarović: Pregovori za članstvo BiH u WTO u završnoj fazi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je u četvrtak na sjednici Zastupničkog dom Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na zastupničko pitanje Mensure Beganović (Demokratska fronta), kazao da su pregovori za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u završnoj fazi te da je najveći napredak napravljen 2013. godine.

Zastupnica Beganović je postavila pitanje u kojoj fazi je proces pristupanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, da li su okončani bilateralni pregovori o pristupu tržištu sa SAD-om, Ukrajinom, Ruskom Federacijom, Brazilom, te da li su otklonjeni nedostaci u domaćoj legislativi.

Ministar Šarović je naveo da je do sada održano 12 rundi pregovora ukupno i „BiH je svrstana u zemlju prioritet za članstvo u Svjetsku trgovinsku organizaciju“.

– No, moram distaknuti da se još sredinom 2015. godine u pregovore o pristupu tržištu uključila i Ruska Federacija sa vrlo obimnim zahtjevima u pogledu traženih carinskih koncesija i pristupa tržištu usluga, što je dodatno otežalo završetak pregovora, obzirom da u bilateralnim pregovorima nismo te pregovore završili sa Ukrajinom, Brazilom i SAD-om – napomenuo je ministar Šarović.

Po njegovim riječima, Ruska Federacija i Ukrajina su u okviru bilateralnih pregovora ostale pri vrlo širokim zahtjevima koji dakelo prevazilaze interese i mogućnosti njihovih ekonomija.

– A s druge strane, od BiH se traži puno otvaranje tržišta, znači u potpunosti, što u praksi znači puno otvaranje tržišta za sve članice Svjetske trgovinske organizacije – kazao je Šarović.

Najavio je da je za prosinac 2017. godine zakazana sljedeća ministarska konferencija u Argentini, koja se održava svake dvije godine, a praksa je da se u vrijeme njenog održavanja primaju nove članice u ovu organizaciju.

– U ovom trenutku BiH u Tajništvu WTO-a figurira kao jedna od najozbiljnijih članica za pristupanje ovoj organizaciji – kazao je ministar Šarović.

Naveo je da su bilateralni pregovori sa SAD-om okončani u rujnu 2013. godine.

– No želim da istaknem da su u okviru posljednjeg bilateralnog sastanka nedavno u Ženevi, SAD iznijele još nekoliko dodatnih primjedbi vezano za zakonodavstvo BiH. Radi se o pitanjima nedostajućih podzakonskih akata u zemlji u oblasti GMO i zabranama uvoza svinjskog i goveđeg mesa u čijoj proizvodnji su korišteni takozvani hormoni rasta – istaknuo je Šarović.

Napomenuo je da ova otvorena pitanja nisu od strane SAD-a proslijeđena WTO radnoj grupi putem WTO tajništva „tako da je u ovom trenutku neizvjesno da li će ranije postavljeni preduslovi za potpisivanje bilateralnog protokola dvije strane biti prošireni navedenim zahtjevima“.

– To je neizvjesno. Moguće je da SAD, nakon našeg obrazloženja, odustane – kazao je Šarovć.

Ocijenio je da u pregovorima s Ruskom Federacijom u prethodnoj godini nije bilo napretka.

Po njegovim riječima, Ruska Federacija je Bosni i Hercegovini dostavila vrlo široke zahtjeve koji daleko prevazilaze njene izvozne mogućnosti kao i interese njene privrede.

Šarović kaže da je u pregovorima s Ukrajinom napravljen je odgovarajući napredak u posljednjoj godini, međutim još uvijek su otvoreni pregovori za oko 1.300 proizvoda od kojih 600 u oblasti agrara.

– U međuvremenu je u Briselu 2017. godine održan sastanak s predstavnicima Europske komisije, gdje je dogovoreno intenziviranje pregovora sa Ruskom Federacijom i Ukrajinom. U tom kontekstu, dogovoreni su modaliteti na ponovnom reaktiviranju bilateralnih pregovora sa pomenute dvije zemlje, a kao rezultat toga Ruskoj Federaciji i Ukrajini su krajem ožujka dostavljene nove, revidirane, ponude za robne usluge nešto povoljnije – pojasnio je ministar Šarović.

Dodao je da su preostala otvorena pitanja su svedena, kada je u pitanju Brazil, na samo nekoliko tarifnih linija, a odnosi se na zamrznuto pileće i svinjsko meso „i pregovore sa Brazilom očekujemo idućih tjedana“.

– Kao i u slučaju Ruske Federacije i Ukrajine, Brazilu je krajem ožujka 2017. godine dostavljena nova, revidirana ponuda i očekuje se brzi završetak i možemo smatrati da smo sa Brazilom ovaj dio posla završili – zaključio je ministar Mirko Šarović.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.