Ministru rada i socijalne politike FBiH Vjekoslavu Čamberu prijeti do 10 godina zatvora

Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva protiv aktualnog ministra rada i socijalne politike Federacije BiH Vjekoslava Čambera (36) iz Posušja. Kako smo ranije pisali, Sektor kriminalističke policije MUP-a ŽZH prethodno je podnio izvješće protiv četiri osobe osumnjičene za izvršenje različitih koruptivnih kaznenih djela.

Među njima se našao i bivši županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Vjekoslav Čamber, te članovi Povjerenstva za prijem, otvaranje i vrednovanje ponuda za nabavku školskog namještaja i opreme za učionice Osnovnih škola ŽZH (u daljnjem tekstu: Povjerenstva) M.M. (44) iz Ljubuškog, J.P. (30) iz Uzarića, općina Široki Brijeg i M.Š. (34) iz Međugorja.

Naime, provjeravajući informaciju koja se nalazi u Izviješću o obavljenoj reviziji financijskih izviješća proračuna ŽZH za 2009. godinu istražitelji su utvrdili su da je ovo županijsko ministarstvo za nabavku školskog namještaja za učionice osnovnih škola provelo konkurentski zahtjev za dostavljanje ponuda (za koji je utrošen iznos od 70.163,73 KM) bez dodatne obavijesti u Službenom glasniku BiH, što je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavama BiH, kojim je definirano da se za nabave roba čija je procijenjena vrijednost jednaka ili iznad 50.000 KM primjenjuje otvoreni postupak.

Čamberu se spočitava da je propustio izvršiti dužni nadzor nad radom Povjerenstva čime je počinio kazneno djelo iz čl. 387. KZ-a FBiH (Nesavjestan rad u službi) pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora. Također, kako neslužbeno doznajemo, protiv ministra se trenutačno vodi još nekoliko istraga.

(Večernji List/Jabuka.tv)
6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.