Ministrica Mikulić: Financije su najveći problem u ŽZH

Želja za promjenama u ŽZH-u iznjedrila je nova imena u novoj Vladi ŽZH-a. Jedno od tih imena je Ružica Mikulić iz Gruda, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

U Ministarstvo je došla s mjesta ravnateljice Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama, profesorica je matematike, uspješna i u privatnom poslu.

Istaknula je da probleme nastoji rješavati korak po korak, sukladno mogućnostima.

Što se tiče odnosa između školskih sindikata i Vlade, naglasila je da se radi na tome da se odnosi poboljšaju.

”Moramo razumjeti obje strane jer su najveći problem financije koje predstavljaju problem u svim županijama, a ne samo u ŽZH, zapravo u cijeloj regiji,” naglasila je ministrica Mikulić.

(Večernji list)35 komentara

 • nek se ukinu naknade za upravna vijeća,nadzorne odbore,komisije,službeni mobiteli nek budu samo za ministre,premjera i pred. skupštine,nek se ukinu menadžerski ugovori,raznorazni postotci na plaće,poticaji za udruge koje ništa ne rade, i slično, eto uštede. i brate mili uvedite porodiljama obvezne naknade mjesečno,naša Županija je manja,nema ih puno,fiksirajte 500 KM mjesečno samo nek je redovno,ovo sad je sramota.

 • Nisu financije problem već raspored financijai raspored profesora koji svaki drugi putuje bespotrebno jer rasporedom profesora u stalnom radnom odnosu u mjesto stanovanja je normalnije i jeftinije,Veliki broj u ŽZH radi na dređeno radno vrijeme a rade 2,3,6, ..sati mjesečno umjesto da sa izvrši raspored profesora u stalnim radnim odnosu u ŽZH prema mjestu stanovanja i punom normom u odnosu na fond sati u svim školama pa da ovi što rade na određeno 2,3,6 sati mjesečno konačno odu a ne ravnatelji ih drže dvije godine i onda ih prime na neodređeno ,kao sve regularno.. gomilaju kadar a djece ve manje i plaće svima tako stagniraju..Eto di je problem.
  Nadamo se Ministrice da ćete riješiti ove probleme .

 • Sudeći po dosadašnjem ona ni u šta nije upućena.Kao noj gura glavu u pijesak i bježi od problema.Tako je kad na ministarsku fotelju sjednu nesposobni ljudi!

  • kako si ti informiran, čudo jedno. Dajmo ženi šansu i možda uspije. Ako ništa ponaša se normalno i uljudno, za razliku od one prošle, Bože je sačuvaj! Blizu je i Sarajevo, trebalo ju je spremit što dalje!

   • O problemu devetogodisnjeg kaze nije upucena..tek sjela.Pozvali je da gostuje u emisiji.Nije dosla niti je znala nesto pametno izjaviti za razliku od uciteljica koje su strucno objasnile u cemu je problem.Ocito joj visa skola koju ima nije dovoljna.Treba jos puno uciti!

    • Čudi me da su učiteljice bile spremne, jer to obično nisu. Ostalo ne mogu komentirati jer nisam baš sve pozorno pratio, a viša škola može puno više značiti od danas kupljenih diploma koje nemaju veze sa pedagogijom niti prosvjetom.

 • Nek se ženama koje su na porodiljnom izreguliraju porodiljne naknade, i one koje ne rade i one koje rade, bez obzira. Sramota. Pa na mloj djeci se štedi. U Županiji su četri općine, pa nije neki veliki broj porodilja, nek se nađe rješenje za redovite uplate, a ne da se moraš mislit od čega ćeš živjet taj period kad se djete rodi. Treba se osnovat neka udruga porodilja – trudnica i pred Županiju. Nađite rješenje, ako treba fiksirat mjesečnu uplatu fiksiraj te samo nek je redovna ili drž.ustanove nek njima poslodavac isplaćuje a ne zzo, privatnicima zzo a ženama koje nerade centar za soc.rad. Ovo također treba rješit.

 • OVA JE SIGURNO JAKO PAMETNA I ODMAH DETEKTIRALA GDJE PROBLEM A OVI SE MUČE 25 GODINA OČITO JOŠ JOJ NISU KAZALI KAKVE TREBA DAVATI IZJAVE

 • Po čemu je pametna? Što je dala izjavu da su financije problem, ne samo u ŽZH nego i u državi općenito odnosno regiji? Nek oni sebi manje zaviju česmu, pa će se stanje u vrlo kratkom periodu na bolje popraviti.

 • Nisu problem financije nego ljudi koji koriste kradu novce, financije nisu živa bića nit imaju savjest. Gluplje izjave nisam odavno čuo, mogla je dodat da je saznala da smo konačno otkrili novi kontinent Ameriku. čaglupa

 • svi djelatnici u školama bi trebali raditi u sredini u kojoj žive,recimo ovih godina je bio natječaj u Posušju za neupražnjena radna mjesta i nemaju kadra na raspolaganju dok u isto vrijeme nekoliko profesora radi u Širokom a iz Posušja su i njih to ne zanima da im je bliže na posao i tada ravnatelj Rezo prima profesore u radni odnos a koji nemaju adekvatnu završenu školsku spremu za obavljanje posla u školstvu.kod nas izgleda svatko može raditi u školstvu ko ima dobru vezu pa nije bitna stručna sprema.katastofa. a koliko ih tek radi sa srednjom stručnom spremom,puno

  • Ako ste Vi netko tko bi trebao raditi u Širokom, mogu zatvoriti škole. Ako ste Vi završili i četiri razreda, treba ukinuti obrazovanje. Ovo je sramota!

 • E BAŠ SI TOKMAK KAD NIŠTA NE KUŽIŠ PROČITAJ NEKOLIKO PUTA PA RAZMISLI ŠTA SAM HTIO KAZATI VIDIŠ DA SAMO TI NISI SKUŽIO

 • Pa kako se isplati i da li je normalno da Posušaci putuju u ljjubuški,Široki i Grude..a Iz Širokog u lLJubuški,Posušje,Grude iz Gruda u Široki itd,.Da pola profesora radi po par sati ,podobnih naravno, i čekaju 2 godine da navrše jer im ravnatelji ne prekidaju radni odnos 30.6. nego nagrade stalnim radnim odnosom mimo ikakva zakona i morala. I dokle više ovi stari ravnatelji sa pedagoškom školom mogu uopće biti ravnatelji?I kako ravnatelji mogu raditi posao dipl. pravnika sa iskustvom od 3 godine?Ili prime “dipl. pravnika” sa SSS-m ili VŠS završenom po kratkom postupku ko i naši prvačići,jadnih profesora i djece.

  • Znači, profesorica iz Gruda, koja je završila sa najboljim ocjenama u roku, nebi se mogla natjecati za radno mjesto sa profesoricom iz Širokog koja je završila nakon deset godina i još uvijek je polupismena. Kako dobro želite svojoj djeci :). Ovo je sve strašnije. Savjetujem film, zove se Idiokracija.

 • zašto profesorica iz Gruda,a zašto ne profesor iz Gruda,čini mi se da je ovo postao posao samo za žene u školstvu,usput ću još nadodati da je kadar u prvim razredima osnovne škole katastrofalan,gdje bi trebali raditi najsposobniji jer je to ipak velika promjena za svako dijete,jedva boga nekako završili dvije godine više i misle da mogu biti psiholozi

 • Novaca ima samo cudnim kanalima zavrsi u njihovim dzepovima a ne gdje je namjenjen. Pa nisu u stanju sebi doprinose uplatiti a novac za to u proracunu postoji. Nego kradu pa kontaju kad podju u mirovinu neko ce im to uplatiti odjednom. Kad je neko pozvan na odgovornost,ili kaznjen ? Rade sta hoce i kad hoce. A mi smo ovce koje oni uredno sisaju.

 • Zadnja vlada napravila minu 20 milijuna 30 % proračuna a nije uplatila doprinose, proračun ostvaren GDJE SU NOVCI ?!!
  Kliki bi trebao biti proračun da se prvo namire oni pa da plate obveze prema ostalima?
  Zašto porodiljno ne uplaćuje ZDRAVSTVENO zato što Vlada ne uplaćuje ZO, to je razlog kašnjenju
  Podrška nastavnicima samo ste se prošle godine zaletili razbili su sindikate pa se sad borite, recesija traje od dolaska Ćosića pa opet se dogovorite da vam smanji plaće umjesto povećenja na koje po Kolektivnom ugovoru koliko se sjećam imate pravo, a oni neka samo pribilježavaju podobne i nesposoobne na platne liste, nek se svi vrate odakle su došli u poduzeća ili biro oli stranku
  VALJALO BI VIDJETI KOLIKO JE VLADA DUŽNA STRANKAMA I UDRUGAMA

 • sto pametno napisati na ovu temu..tuga..roditelj sam 5 djece s razmakom od 3 god.nijedno dijete nije koristilo knjige onog starijeg.mozda knjigu dvije a ostalo smo naravno kupovali i hvala Bogu prezivjeli !! Samo nemogu progutati glupisti koje su nam se dogadjale br.1.moje cetvrto dijete u skoli ima pravo na besplatne odnosno poklonjene knjige .donese ih kuci.ja roditelj potpisem ko garib da cemo ih cuvati ko suzu na dlanu i treci dan iza toga dijete dolazi kuci sa vijescu da 7od9knjiga ne vrijedi..i nemoze ih vratiti jer smo oitpisali cuvanje..br2 taj bajni ravnatelj u klancu skupio sve roditelje u dvoranu i blabla kako ne smije u skolama biti ni jedna knjiga nedaj Boze hr izdanje ili nesto sllicno.takav zakon tralala.a on garantira valjda svojim zlatnim imenom da ce knjige koje sada ..naravno kupimo vrijediti eto bar 3 god. ajde nova tortura znaci..ali popodne istog dana moja prijateljica dodje pokupi knjige od mog djeteta .odnese ih na kocerin svom djetetu i sutra mi javi da je morala kupiti samo glazbeno….mislila sam u tom trenu da mi se mozak pomutio i da neznam gdje se nalazi kocerin .vjer.u makedoniji..jer gore vrijedi neki totalno tudji zakon..a dobro sta ima veze ..ima knjiga u knjizari .otisli kupili i gotovo..ima se more se dragom Bogu hvala !!!ee !!Hvala ti Gospidine izidjose moji iz te tuzne skole!!!

 • bar mi je u ovom žao juge ja koristila stričeve knjige i prepisivala njegovu lektiru a moje dite nemore koristit bratove knjige.gule nas koliko god mogu a mi žugamo i kupujemo jer nema nam druge

 • Zašto bi po školama radili dipl.ekonomisti i dipl.pravnici, to je degradacija struka, tamo je sasvim dovoljno SSS, ekonomski tehničar i upravni referent ili eventualno VŠS, ekonomist i pravnik. Radi se od 8 do 1, pa će neko s toliko truda tamo neke sitne gluposti raditi a još i pored tog što mora tamo gledati te nastavnike i prof. koji misle da su najpametniji, uvijek u štrajku, a namjanje rade od svih struka općenito. Dosadni su svi po redu. Uvijek im nešto neispravno. A djeca idu po instrukcijama to ih ne briga. Po školama se primaju samo djeca od nastavnika i prof. Ma…

 • Zbog knjiga cjenjeni roditelji protestujte pred županijom.
  Upravu ste 100%. Netko u vladi dobiva lovu za ovo.
  Nastavnici i profesori ne odlučuju o uporabi udžbenika.
  Kvalitetetni udžbenici se mogu koristiti 10 godina bez problema.
  Učiteljima, nastavnicima i profesorima kao i učenicima je kad su isti udžbenici u uporabi.

 • Jeli se ovi komentari odnose na Tanju Grbesic ona iz Sirokog ide u Grude predavat.Zbombala je diplomu prosle godine i odmah pocela radit,koga ce ona naucit jadna mu nauka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.