Ministrica financija FBiH: Mladima ćemo dati zajmove za stanove s niskom kamatom

”Mladima ćemo dati zajmove za stanove s kamatom do 3 posto”, rekla je dopremijerka i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević u razgovoru za Večernji list.

Ni dvoipolgodišnji staž političarke nije promijenio filozofiju razmišljanja i rada ugledne ekonomistice, sadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice financija FBiH Jelke Milićević, kojoj s pravom pripada titula čuvarice stabilnosti proračuna.

Milićević je istaknula da su se stvorili preduvjeti za veći iskorak, prije svega, kada su u pitanju zapošljavanje, povećanje prihoda, rast BDP-a i smanjenje duga. Dodala je da je zadovoljna radom Vlade i da, nakon dvije i pol godine, Vlada ”prema svim analizama, zajedno s Parlamentom, ima zaista dobre rezultate”.

”Bez obzira na to koliko nas osporavali ili izražavali sumnje u pokazatelje, sve što smo trebali pokrenuti, danas je izraženo u konkretnim brojkama. Mogu reći da su se stvorili preduvjeti za veći iskorak, prije svega, kada su u pitanju zapošljavanje, povećanje prihoda, rast BDP-a i smanjenje duga. Mi smo za tekuću godinu zabilježili suficit proračuna, ne samo Federacije nego i kumulativno svih županija, ali i izvanproračunskih fondova”, rekla je Miličević.

Milićević ističe i da su u Vladi zadovoljni dinamikom kojom se odvijaju te promjene.

”Zadovoljni smo dinamikom, ali smo svjesni kako je s približavanjem izbora počela kampanja i prije nego što je to bio slučaj do sada. Već sada osjećamo slabiju prohodnost, odnosno da nam treba puno više energije da bismo pokrenuli neke stvari. Temeljni problem za provedbu Reformske agende i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata je upravo pitanje izmjene trošarina. Iako je to fiskalno pitanje, poprimilo je, nažalost, političke dimenzije. Sada je izmaknulo nadzoru i ne znamo što će biti sudbina”, rekla je Miličević u intervjuu za Večernji list.

Govoreći o rezultatima rada Vlade, ministrica financija navodi da je proračun Federacije BiH, prvi put nakon deset godina, 31. prosinca 2016., bio u suficitu. To je akumulirani suficit od oko 10 milijuna u Federaciji.

”Kada su u pitanju zaduženja, moram reći kako se prošla vlada u četiri godine zadužila za čak milijardu i pol maraka. Oni pri tome kažu kako su gradili ceste, ali je činjenica da su se zadužili i to treba vraćati. Zadužili su se za željeznice, za gradnju cestovne infrastrukture, na što bilo tko nema nikakvoga prigovora. Na posljednjoj sjednici Vlade razmatrali smo izvješće o dugu i zaduženju za tri tromjesečja ove godine. Na dan 30. rujna smanjen je ukupan dug, vanjski i unutarnji, za 4,3 posto ili 254 milijuna KM u odnosu na stanje 30. lipnja. Prvi put ukupni dug FBiH pao je ispod 6 milijardi KM, tj. oko 5,7 milijardi KM”, pojašnjava Milićević.

Ministrica financija FBiH dodala je da time nije zadovoljna jer je to pokazatelj da su nam izostali kreditni aranžmani za cestovnu infrastrukturu. Izrazila je bojazan da ćemo u 2018. biti zarobljenici izbora i da neće biti prohodnosti u Parlamentu.

”Najviše strahujem od neiskrenoga odnosa koalicijskih partnera i ostavljanja slobodnoga prostora za populističke aktivnosti oporbe u Parlamentu. Tada bi definitivno sve tri stranke koje participiraju u vlasti bile gubitnici. Najvažnije je da se pokuša izdići iznad tih problema kako bismo sljedeće godine mogli predstaviti rezultate našega rada”, kazala je ministrica Milićević.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • 3%,pa to vas onda ništa ne košta, banke vam daju za 2 %, još ćete i zaraditi. Rad vlade! Čime se hvalite, pa ništa niste uradili za rasterećenje realnog sektora, a kad bi smanjili sigurno bi se pojačao i više i veći protok novca, nova zaposlenja, što yte uradili sa sivom ekonomijom, zašto ne ukinite zakonom zabranu maloprodaje uvoznicima repromaterijala u građevinskom sektoru, nije normalno da fizička lica kupuju za keš repromaterijal i prave konkurenciju legalnima

  • O Jelkuce.super.znaci da zovem dicu da se vracaju iz dojceka..imat ce pasao i povoljan kredit za stan.. a kome da se obratimo za ostvatenje svih nasih snova !?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.