Hrana još skuplja: Nakon suše rodile samo cijene | Jabuka.tv

Hrana još skuplja: Nakon suše rodile samo cijene

Mjesecima najavljivano poskupljenje hrane prouzrokovano sušom, ali i pojedinim tržišnim kretanjima na europskom i svjetskom tržištu s kojega Bosna i Hercegovina uvozi ogromne količine hrane, polako se zahuktava.

Jasne naznake stižu iz Agencije za statistiku BiH, prema čijim je podacima hrana u rujnu poskupjela za 0,7 posto u odnosu na kolovoz, dok u odnosu na prosinac 2016. godine poskupljenje iznosi dva posto.

Najveći rast cijena
među prehrambenim proizvodima bilježe maslac, 21,8 posto, junetina bez kosti, 12,6 posto, svinjetina s kostima, 8,4 posto, tvrdi sir, 12,3 posto, i svježa pastrva, 9,4 posto.

Grahu je cijena porasla za 4,9 posto, a kruhu od pšeničnoga brašna za 2,1 posto, usprkos tome što je pšenično bijelo brašno poskupjelo samo jedan posto.

Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 posto, banane i jabuke za 1,7 posto, crni luk za 1,1 posto, a krumpir za 0,8 posto.

Pored hrane, službena statistika na mjesečnoj razini bilježi i poskupljenje u oblasti odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova, namještaja i kućanskih aparata, zdravstva, prijevoza i ostalih usluga. I cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH u rujnu 2017. godine bilježe rast, i to za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na rujan 2016. godine porasle za 1,5 posto.

Jedini pad zabilježen je kod alkohola i duhana, ali tek za 0,2 posto u odnosu na prošli mjesec. Međutim, gledajući na godišnju razinu, i tu su cijene porasle za 6,2 posto.

U Udruženju “Don” iz Prijedora, koje se bavi pitanjima zaštite potrošača, kažu kako se u BiH moraju tražiti druga rješenja, a ne da se prelamaju preko krajnjega korisnika, odnosno da potrošači, kao što je do sada bio slučaj, snose posljedice mraza, suše ili bilo koje druge elementarne nepogode.

Smatraju kako se to mora spriječiti pomoću subvencija u poljoprivredi, jer paralelno s cijenama hrane poskupljuju voda, komunalne usluge i drugo, a što samo dodatno opterećuje skromna sredstva građana.

Maslac obara rekorde

Cijene maslaca širom Europe obaraju rekorde, što je mahom posljedica povećane potražnje s jedne i njegove smanjene proizvodnje u EU s druge strane.

Zbog svega toga, Europa strahuje da će doći do nestašice maslaca.

U međuvremenu, jedva da netko pamti slučaj da je neki proizvod u njemačkim trgovinama zabilježio skok cijene kao sada maslac – za samo godinu dana poskupio je oko 70 posto.

Maslac+21%

Junetina bez kosti  +12,6%

Svinjetina s kostima +8,4%

Svježa pastrmka    +9,4%

Grah  +4,9%

Kruh +2,1%

Ulje   +2,1%

Banane +1,7%

Crni luk +1,1%

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj: