Ministri u službenim automobilima na privatnim putovanjima

Od najave uvođenja zabrane korištenja službenih automobila izvan radnog vremena i službenih putovanja, koju su na početku mandata obećali provesti u aktualnoj Vladi FBiH, nema ni do danas ništa. I dalje njihovi dužnosnici, rukovoditelji federalnih institucija, savjetnici, službenici i namještenici, uporno krše uredbu o načinu korištenja službenih putničkih vozila u institucijama Uprave FBiH, koje je donesena još 2009. godine. Iako je zakonom precizirano kako premijer, dopremijer, ministri i rukovoditelji na raspolaganju mogu imati službeno vozilo 24 sata, isključivo za obavljanje službenih dužnosti, ista vozila se koriste u privatne namjene, obiteljska putovanja, posjete, izlete u inozemstvo, piše Večernji list.

Uz činjenicu da krše zakon kojeg je donijelo tijelo u kojem obnašaju svoje dužnosti, zapanjujuća je i količina arogancije koju federalni ministri i ostali dužnosnici ispoljavaju u prometu prilikom upravljanja tim službenim vozilima. U želji da što prije stignu do svog odredišta, izvan radnog vremena upotrebljavaju svjetlosne znakove, koji su zabranjeni. Uporaba uređaja za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih znakova smije se ugrađivati i koristiti kako piše u uredbi o načinu korištenja službenih vozila u institucijama FBiH “samo na vozilima čija je pratnja policija”. I ovo je regulirano posebnim člankom Zakona u kojem stoji da: “vozila pod pratnjom podrazumijevaju ona vozila kojima je dodijeljena pratnja policije, s posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova crvene i plave boje”.

Kome će policijska pratnja biti dodijeljena i u koje namjene, također, je regulirano posebnim člankom. Umjesto da se drže odluka, novi ministri kao i njihove kolege iz starog sastava federalne Vlade i dalje službenim vozilima obavljaju privatne poslove, istodobno pozivajući smanjenje trošenja proračunskih stavki, zbog posljedica financijske krize. Ministri bez službenih vozača, idu na nogometne utakmice službenim automobilima, koncerte, shopping izlete, svadbe. Iz Vlade FBiH na ovakvo ponašanje svojih dužnosnika nemaju još službeni odgovor, niti se još nazire mogućnost kad će se ovakva praksa prekinuti, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.