Ministarstvo vanjskih poslova RH osudilo oskvrnuće crnogorske zastave u Beogradu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske osuđuje svako miješanje u unutarnja pitanja prijateljske Crne Gore i najoštrije osuđuje oskvrnuće crnogorske zastave na zgradi Veleposlanstva Crne Gore u Beogradu, priopćeno je u petak medijima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske s velikom pozornošću prati razvoj situacije u susjednoj i prijateljskoj Crnoj Gori, reagira MVEP na izgred u četvrtak navečer kada su stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda i pokušale pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

Osuđujemo svako miješanje sa strane u unutarnja pitanja Crne Gore, države članice NATO saveza. Najoštrije osuđujemo oskvrnuće crnogorske zastave na zgradi Veleposlanstva Crne Gore u Beogradu, piše MVEP.

Poziva na dijalog radi stabilnosti u regiji i izražava potporu europskom putu Crne Gore.

Pozivamo sve strane da nesuglasice riješe strpljivim dijalogom, u interesu regionalne stabilnosti, kako bi Crna Gora mogla neometano nastaviti svoj put prema članstvu u Europskoj uniji, navodi se u tekstu.

Prosvjed u četvrtak bio je drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu nakon 27. prosinca, dan pošto je u crnogorskoj skupštini usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

SPC i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori tvrde da je zakon „paravan za otimanje crkava i hramova“, njih oko 700 koje ta vjerska zajednica ima u Crnoj Gori.

S druge strane, zakon je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u, te da je njegovo usvajanje prvi veliki korak prema obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

(Hina)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.