Ministarstvima u FBiH nedostaje stručnjaka

Nedostatak obučenih kadrova i proračunskih sredstava može dovesti do nerealizacije strateških planova ministarstava u Vladi FBiH planiranih za ovu godinu.

Na taj problem upozorili su iz gotovo svih ministarstava u dokumentu plana i programa rada Vlade FBiH za ovu godinu, piše Večernji list BiH.

Ministarstvo pravosuđa

Iz Ministarstva pravosuđa FBiH u objašnjenju svojih strateških ciljeva za ovu godinu navode da je to Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, zatim aktivnosti koje se odnose na razvijanje mehanizma koordinacije u poslovima europskih integracija s nadležnim institucijama BiH te aktivnosti u pripremi dokumenata za pododbore i izvješće o BiH.

Mogući problemi i rizici u realizaciji ovoga cilja mogu se pojaviti i zbog nedostatka ljudskih kapaciteta u organizacijskim jedinicama, pogotovo što u Odjelu za strateška planiranja i europske integracije te upravljanje ljudskim resursima nema ni jednoga zaposlenoga, navode iz Ministarstva pravosuđa FBiH.

Dalje navode da se poboljšanje učinkovitosti i transparentnosti u oblasti pravosuđa – sažetak prioriteta u okviru ovoga operativnoga cilja u 2018. – odnosi na izradu novih zakona te izmjena i dopuna zakona.

Realizacijom ovoga operativnoga cilja osigurat će se poboljšanje stanja u oblastima registracije poslovnih subjekata, kaznenoga postupka, stečaja, rada notara, vještaka itd. Također, sudjelovat će se i u aktivnostima koje se na razini institucija BiH realiziraju u okviru strategije za sektor pravosuđa od 2014. do 2018. Mogući problemi i rizici u realizaciji ovoga operativnoga cilja mogu se pojaviti ako dođe do problema u realizaciji proračuna FBiH te posebno istaknutoga problema zbog nedostatka ljudskih kapaciteta u sektoru pravosuđa u kojem su, uz pomoćnika ministra, zaposlena 2 stručna suradnika i čiji je broj, s obzirom na nadležnost i planirani broj zakona u tom sektoru, nedovoljan. Posebno ističemo problem i rizik ako planirane zakone ne usvoji Parlament FBiH, naveli su iz toga ministarstva.

Jačanje ministarstava

Iz Ministarstva financija FBiH institucionalno jačanje ministarstava navode kao jedan od svojih strateških ciljeva.

Na ovaj način nastoje se ojačati kapaciteti Federalnoga ministarstva financija u smislu brojnosti i stručnosti zaposlenih kako bi što bolje i uspješnije odgovorili izazovima koji predstoje, stoji u obrazloženju Ministarstva financija Federacije BiH.

Iz Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova upozorili su da je, ako se pravno regulira izrada propisa iz nadležnosti Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, potrebno u Ministarstvu sistematizirati najmanje dva radna mjesta osobama (stručni savjetnik) koje bi rješavale stručne i upravne stvari iz nadležnosti MUP-a FBiH utvrđene tim zakonom, i dva federalna inspektora koja bi obavljala inspekcijski nadzor prema navedenom zakonu navodi Večernji list.

Također, zbog unaprjeđenja stanja u oblasti zaštite ljudi i imovine te zaštite od požara u Federaciji BiH, nužno je osigurati adekvatne kadrovske, infrastrukturne i materijalno-tehničke pretpostavke da bi Inspektorat što učinkovitije obavljao svoju nadzornu i kontrolnu funkciju u subjektima iz nadležnosti Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova.

Programi djelovanja obuhvaćeni ovim strateškim ciljem podrazumijevaju kontinuirana ulaganja u kadrovsko jačanje Federalne uprave policije i jačanje materijalno-tehničkih kapaciteta, naveli su iz MUP-a Federacije BiH.

Potrebu za kadrovskim jačanjem izrazili su i iz drugih ministarstava.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.