Ministar trgovine BiH tražit će 90-dnevnu zabranu uvoza grožđa – Jabuka.tv

Ministar trgovine BiH tražit će 90-dnevnu zabranu uvoza grožđa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražit će tromjesečnu zabranu uvoza grožđa kako bi se spriječile zloporabe s uvozom grožđa za proizvodnju vina i na taj način pomoglo domaćim vinarima, čije zalihe zbog koronavirusa iznose 20 milijuna litara.

Nakon susreta s predstavnicima vinara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Mostaru, ministar Košarac je najavio da će u Vijeću ministara BiH inicirati uvođenje 90-dnevne zabrane uvoza grožđa.

Procjene govore da u BiH danas ima preko 20 milijuna litara vina te da će zbog rodne godine vinari imati značajne viškove grožđa. S druge strane smanjena je potrošnja u zemlji i izvoz zbog čega će rasti zalihe vina, rekao je Košarac.

Predstavnici vinara upozorili su kako se u BiH pod lažnim tarifnim brojem uvozi vinsko grožđe čime se krši zakon.

Vlasnik Podruma Andrija Miro Ćorić istaknuo je kako ovo nije problem samo vinara nego i kooperanata.

Situacija je jako teška. U povijesti se ovo nije dogodilo. Trgovalo se i kad su ratovi bili, a sada je covid sve zatamnio, rekao je Ćorić.

Direktor Hercegovinavina Veselko Čule pojasnio je kako sve države, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Francusku zabranjuju uvoz vinskoga grožđa, dok se u BiH događa zloporaba s uvozom uglavnom toga grožđa iz Makedonije.

Ovdje se radi o očitoj zloporabi sustava gdje je inače zabranjen uvoz vinskog grožđa. Ne samo kod nas nego u svim zemljama. Ministarstvo vanjske trgovine ima pravo donijeti tu mjeru u sklopu CEFTA-e, rekao je Čule za medije.

(Hina)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.