Ministar podnio ostavku, a Ukrajina nudi pet milijuna eura za streljivo iz BiH

Bosna i Hercegovina, odnosno firme “Igman” i “Unis”, od Ukrajine je dobila narudžbu vrijednu oko pet milijuna eura, koja se odnosi na nabavku protupancirnih metaka i streljiva za puške i pištolje. Ova narudžba zbog koje je Boris Tučić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio ostavku, ne želeći da da suglasnost na izvoz, uzburkala je političku scenu u BiH.

Dok jedni smatraju da je to ispravna odluka i zakonski jedina moguća, drugi su mišljenja da se radi o politizaciji i da BiH treba isporučiti ovo oružje jer nema nijedne prepreke za to. “Tučić šta god da je uradio snosio bi posljedice. Zakon kaže da se oružje ne isporučuje tamo gdje postoji sukob, a sa druge strane da nije potpisao, dobio bi tužbu od firmi koje su dobile narudžbu i koje su trebale isporučiti oružje u Ukrajinu, jer je prethodno dobio sve potrebne suglasnosti”, rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za obranu i sigurnost iz bivšeg saziva parlamenta BiH.

Naime, da bi se oružje moglo izvesti iz BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH daje suglasnost, ali po osnovu mišljenja koje moraju dati Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo obrane. Sva ova ministarstva dala su pozitivno mišljenje na izvoz u Ukrajinu i samo je ostalo da Tučić potpiše i odobri izvoz oružja u Ukrajinu, što nije želio uraditi i zbog čega je podnio ostavku.

“Najveća odgovornost za to je na Ministarstvu vanjskih poslova, jer zakon kaže da su oni morali tražiti mišljenje od nekih članica EU i OSCE-a koje su odbile izvoz oružja u Ukrajinu. Prema našim saznanjima, Njemačka i Švicarska odbile su izvesti oružje u Ukrajinu”, rekla je Majkić. Protiv izvoza oružja u Ukrajinu su i još neki dužnosnici BiH, kao što je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Moje mišljenje je da BiH ne treba slati oružje ni u jednu zemlju u kojoj postoji sukob i da to nema veze ni sa čim drugim, a najmanje s unutarnjom političkom bitkom, jer takva praksa treba postojati svuda”, pišu ‘Nezavisne novine’.

Ipak, Ivanić je mišljenja da se od Tučićeve ostavke pokušava praviti neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branitelj interesa Rusije, a da drugi nitko ništa ne radi. On je rekao da je razgovarao s Tučićem i da mu je rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama, te mu je rekao da sačeka dok ne dobije odluku.

“Očito je da se nešto pokušava lažno predstaviti javnosti, što apsolutno ne stoji”, rekao je Ivanić. Sa druge strane, Zekerijah Osmić, ministar obrane BiH, tvrdi da nije bilo prepreka za izvoz naoružanja u Ukrajinu jer ne postoji nijedna zabrana o tome. On smatra da se radi o političkom interesu SNSD-a, a ne zaštiti države, jer, kako kaže, postavlja se pitanje ekonomske štete po BiH i njene slike u svijetu.

“Kada je riječ o izvozu naoružanja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima glavnu koordinirajuću ulogu u davanju suglasnosti za izvoz. Zanimljiva je situacija da je ministar ušao u postupak sabiranja svih potrebnih mišljenja, a onda obustavio postupak i to nakon što je dobio sva pozitivna mišljenja. Čini se da je Milorad Dodik odlučio da njegov ministar to ne potpiše i da podnese ostavku”, kazao je Osmić, a prenijele ‘Nezavisne novine’.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inozemnih poslova BiH, smatra da ostavka ministra Tučića “zasigurno neće narušiti neke odnose, jer nikakav propust nije napravljen”. “Ministar je podnio ostavku kao njegovo osobno neslaganje s nekim potezima”, rekla je Trišić-Babić. Ona je istaknula da ne zna šta su pravi razlozi ostavke i na koje je institucije Tučić mislio kada je rekao da nije imao podršku u institucijama.

“Ministarstvo inozemnih poslova BiH jedna je u nizu institucija unutar cijele procedure za izvoz naoružanja i ima svoju specifičnu propisanu proceduru na osnovu koje daje ili ne daje mišljenje”, navela je ona. Podsjećanja radi, Tučić je u četvrtak podnio ostavku na mjesto ministra jer nije želio potpisati dozvolu za izvoz naoružanja u Ukrajinu, objašnjavajući da se ne slaže s postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za vanjskotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.

Rusija veoma cijeni potez Borisa Tučića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz streljiva u Ukrajinu u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirovni proces. Ovo je rekao Petar Ivancov, veleposlanik Ruske Federacije u BiH, komentarišući Tučićevu ostavku i dodajući da osobno smatra da je nemoralan izvoz streljiva u Ukrajinu u kojoj je jučer granatom ubijeno 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

“Prema kriterijima EU iz 2008. godine, koji propisuju uvjete za nabavku oružja i streljiva, zabranjeno je izvoziti u regije u kojima traju oružani konflikti”, rekao je Ivancov, dodajući da odluka o izvozu naoružanja nije u skladu sa duhom i ne doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa.

(Nezavisne.com | Foto: Oslobođenje)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.