Ministar Osmanović zatražio obustavu izgradnje Pelješkog mosta

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio je od Pravobraniteljstva BiH da pokrene proceduru zaustavljanja izgradnje Pelješkog mosta pred međunarodnim sudom u Hamburgu dok se s Republikom Hrvatskom ne postigne dogovor o granici na moru kod Neuma i utvrdi koridor za slobodan pristup otvorenom moru, objavili su u subotu mediji u BiH.

Ovim putem javno pozivam vodstvo Pravobraniteljstva BiH da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na temelju stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice s Republikom Hrvatskom i utvrđivanja koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora, napisao je ministar Osmanović u javnom pozivu.

Nije pojasnio što ga je motiviralo da uputi javni poziv Pravobraniteljstvu BiH, ali je pri tome vodstvo te institucije upozorio kako mogu kazneno odgovarati zbog postupanja ‘koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine’.

Po njegovu tumačenju Pravobraniteljstvo BiH je dužno pokrenuti spor protiv Hrvatske imajući na umu da je BiH potpisnica UN-ove konvencije o pravu mora (UNCLOS), te zbog odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. kao i Deklaracije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Pelješkom mostu iz rujna 2017.

Nedavno je međutim bivši srpski član BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović ustvrdio kako državni vrh BiH nije donio odluku protiv izgradnje Pelješkog mosta, dok pak deklaraciju iz prošle godine nije prihvatio gornji Dom naroda u Parlamentu BiH. Ministar civilnih poslova BiH izrazio je očekivanje kako će se postići dogovor s institucijama Hrvatske u postupku “mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu” te se konačno riješiti prijepori koji dugo vremena opterećuju bilateralne odnose BiH i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna štititi svoja prava i interese na moru, naveo je on.

Najavu da će ponovno aktualizirati zahtjev za osporavanje izgradnje Pelješkog mosta najavio je u ovoj predizbornoj kampanji i kandidat za mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željko Komšić.

(Hina)


15 komentara

 • S kojim pravom vi minister zelite zaustaviti gradnju mosta. To je Hrvatski teritirij I sto vi image stim.A vi biste na more, ma molimte, nemoze, trazite izlaz za Crno more

  11
 • Pakaš i po..koji ministar,gdje je ministar?Mi Hrvati u Bih do jednoga smo za most,a što oni ,bosanci ,nisu za “ćupriju “e to je već njegov i njihov problem..nego ,obriši se poslije tog čina ministre.

  • skutori su bili manjina u Stocu prije rata,pa su poslije rata katolike iz Lasvanske doline naseljavali u Mostar i Stolac ne bi li poremetili demografsku sliku u svoju korist,(izgubili Lasvansku dolinu,a nisu dobili sto su zacrtali)😂Bosnjo je gazda u Stolackoj carsiji i danas.(vlast i teror budu i prodju,ali Bosnjo ostaje)selam iz Stoca!!!

   1
   4
 • Tko vise dozivljava ove glupane i kretene kojo bi nesto pametovali i sjupljali neke jeftine pojene… Cuko u svoj tor i tamo laj…

 • Treba zaustaviti gradnju Pelješkog mostar. Treba smijeniti nesposobnu vlast u Neumu i uvesti prinudnu upravu iz Sarajeva koju će amenovati zastupnički dom parlamenta FBiH i to prostom većinom. Treba izabrati Komšića za predsjednika čitave BiH. Treba uvesti još akciza na gorivo, hranu, lijekeove, cigarete, odjeću i obuću i sva prikupljena sredstva usmjeriti u razvoj glavnoga grada Hrvata – Sarajeva. Treba ukinuti sve nacionalnosti i uvesti samo Bošnjake i Bosance. Treba ukinuti Hervegovinu i uvesti teritorijalnu jedinicu Južnu Bosnu. Treba zabraniti izbore i promatrače na izborima i sve prepustiti izbornim komisijama da zaokruže i objave rezultate kako isto ne bi morali odrađivati poslije 19:00 sati. Treba zabraniti sve stranke u HB i ostaviti samo SKJ/HDZ. Treba uvesti titulu TITO i druga Gradana Čovića proglasiti Titom broj II.

  2
  1
 • JA NEZNAM STO UOPCE REAGIRAM AL MORAM OVI TERORISTI ISLAMISTI KAKO LI SE VEC ZOVU GORI NEGDI IZNAD PLANINA STA VAS ZABOLI NEKA STVAR STA CE U NEUMU DA SE GRADI GRADIT CEMO SVE STO BUDE TRIBALO NAMA A VI A VI IGRAJTE CURE GUZE DOBRO SE UMOTAJTE ZAMOTAJTE ULOJITE ZIMA STIZE A NAS SUNCE GRIJE MI SE KUPAMO U SVOM ZAPAMTITE HRVACKO HERCEGOVACKOM MORU

  3
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.