Minimalna trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH odlučio je na sjednici da izvješće Radne skupine o povećanju trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UINO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

UO UNO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2016. godine.

Prema usvojenoj odluci minimalna trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 89,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17. siječnja 2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarima, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvješće o radu UNO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UNO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.