Milijan Brkić: Bez Hrvata u BiH ni BiH ni Hrvatska nemaju budućnost

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić izjavio je u srijedu u Vitezu na utemeljiteljskoj sjednici Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” kako bez opstanka i ostanka hrvatskog naroda u BiH budućnost nema ni BiH niti Hrvatska, javlja Hina.

BiH bez Hrvata nema budućnost, prije svega u Europskoj uniji. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH, koji Republika Hrvatska najsnažnije podržava, rekao je Brkić. Dodao je kako opstojnost bosanskohercegovačkih Hrvata od ključne važnosti za Hrvatsku.

Pitanje opstojnosti i ravnopravnosti Hrvata u BiH mora biti i je jedno od ključnih vanjskopolitičkih pitanja i na njemu ćemo ustrajati, poručio je Brkić. Pojasnio je da vodstvima Hrvata u BiH i RH prioritet sada treba biti zaustaviti trend iseljavanja. Upozorio je kako je u posljednje tri godine 257.000 Hrvata napustilo Hrvatsku i BiH, od čega ih je trećina iz Bosne i Hercegovine.

Političari koju predstavljaju hrvatski narod u Republici Hrvatskoj i BiH moraju bitisvjetionici” koji će isijavati pozitivno svjetlo skrbi i brige o Hrvatima te biti dostupni i služiti onima koji su ih izabrali. Moramo iskreno i bezuvjetno voljeti svoj narod i naše dvije domovine Hrvatsku i BiH, a žrtva hrvatskih branitelja neka nam bude zalog i obveza kako bi se borili još jače i radili još više za interese našeg naroda, istaknuo je Brkić.

Posebno važnim je ocijenio rad Udruge bosanskih Hrvata “Prsten” koja 13 godina djeluje u Hrvatskoj i čine je ugledni gospodarstvenici koji čine 8 posto BDP Hrvatske. Pozvao je Hrvate u dvjema domovinama na okupljanje i zajedništvo zbog zajedničkih iskušenja.

Predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten Mijo Marić istaknuo je kako je osnivanje sestrinske udruge u BiH logičnim korakom u strateškom povezivanju Hrvata iz cijele BiH. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da se Prsten u potpunosti poistovjetio s djelovanjem Hrvatskog narodnog sabora u BiH koji okuplja Hrvate u toj zemlji.

Kako su naveli iz Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, osnovni cilj ove Udruge bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH. Za predsjednika Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” izabran je izvršni direktor Sveučilišta “Vitez” Zdenko Vukić.

(Hina)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.