Milićević: FBiH bilježi ukupni pad svih prihoda | Jabuka.tv

Milićević: FBiH bilježi ukupni pad svih prihoda

Napominjući da je navedeni ukupni pad od 15 posto bio planiran, dopremijerka dodaje da će biti dobro ako se na tome i zadrži budući da je nadomješten u međuvremenu izvorima iz Međunarodnog monetarnog fonda od 400 milijuna KM, što je zajednički raspodijeljeno sa svim razinama u aktualnoj situaciji.

Dopremijerka Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija Jelka Milićević, nakon sastanka federalnih i kantonalnih dužnosnika posvećenog mjerama za suzbijanje posljedica pandemije, izjavila je da su svi nivoi vlasti u FBiH trenutno u fazama izrade proračuna, svjesni da su problemi identični i da je u ovoj godini registriran pad prihoda, što se očekuje i u narednoj.

Istovremeno se, po njenim riječima, očekuju povećanje potrošnje, odnosno zahtjevi određenih sektora, prvenstveno zdravstva, ali i gospodarskih subjekata u cilju očuvanja kapaciteta i radnih mjesta, prenosi Fena.

Za prvih deset mjeseci 2020. zabilježen je ukupni pad svih prihoda u Federaciji od 7,2 posto u odnosu na 2019. godinu, što je nominalno, 461 milijun, kazala je ministrica podsjećajući da je u prošloj godini na federalnom nivou zabilježen najveći rast prihoda otkad postoji Federacija BiH.

Trenutno, pad prihoda od neizravnih poreza je 15 posto, od poreza na dobit 5,2 posto, a 1,2 posto od poreza na dohodak, dok je pad doprinosa, zbirno, 0,8 posto.

Napominjući da je navedeni ukupni pad od 15 posto bio planiran, dopremijerka dodaje da će biti dobro ako se na tome i zadrži budući da je nadomješten u međuvremenu izvorima iz Međunarodnog monetarnog fonda od 400 milijuna KM, što je zajednički raspodijeljeno sa svim nivoima u aktualnoj situaciji.

Zbog pada županijskih prihoda od neizravnih poreza od oko 195 milijuna, županijama je iz federalnog proračuna transferirano 200 milijuna, a općinama nadomješteno 30 milijuna KM zbog njihovog prihodovnog pada od 32 milijuna.

Federacija je i zakonima zaštitila prihode mirovinskog i zdravstvenog segmenta, kao i Fonda za zapošljavanje, napomenula je Milićević.

Htjeli smo poslati poruku – naša politika će biti ista i u 2021. godini; problemi su nam zajednički, zajedničke su nam odgovornosti, a ja bih rekla, i podijeljene nadležnosti. Svi u okviru svojih nadležnosti moramo definirati programe, zaključila je Milićević nakon sastanka u četvrtak.

Istaknula je da rast društvenog bruto proizvoda može biti isključivo rezultat javnih investicija te da se privatne investicije jako sporo oporavljaju i da je pad privatne potrošnje razumljiv u aktualnoj situaciji.

Trenutno treba zaštititi javnu potrošnju i javne investicije, odnosno moramo naći izvore financiranja i pokrenuti te javne investicije, a sve preduvjete za to imamo, kazala je.

Iz tih razloga, dodala je, ponovno će u proračunu biti planirana restriktivna potrošnja u cilju očuvanja radnih mjesta i kapaciteta te minimuma potreba vezanih za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i kulturu.

Milićević očekuje da će uskoro biti kreiran program kojim će biti praćeno stanje u željenom ublažavanju ekonomskih posljedica.

Osim nje, kao i federalnog premijera Fadila Novalića, dopremijera Veska Drljače, ministra energije rudarstva i industrije Nermina Džindića, sudionici današnjeg sastanka su bili pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez te premijeri devet županija i predstavnik Županije Zapadnohercegovačke.

Herceg iznio zahtjev o izmjeni Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH

(www.jabuka.tv/Foto: Fena)


9 komentara

Komentiraj: