Mile Lasić: Ostat će ovo zemlja starih ljudi

Društvenu svakodnevicu u naslovima dnevnih novina komentira Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

On je kazao da zemlje zapadnoga Balkana imaju EU perspektivu, što je važno i potvrđeno 25. ožujka u Rimskoj deklaraciji.

“To znači da EU ostaje kakva jest i da politika proširenja ostaje na snazi. Nije realno očekivati skori ulazak sluđene BiH u EU, ali je EU perspektiva ostala u BiH”, kazao je Lasić – dodavši da će biti potrebni podsustavi prema uzoru na Schengen, piše N1 BiH.

Kazao je da važe pravni ugovori sa zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima – kakva je BiH. Lasić je ocijenio da je suradnja sa SAD-om bitna, govoreći u svjetlu podjele Johna McCaina.

“Njihova podrška nije višak, naša sudbina je na briselskim šinama. Trebali bismo slušati savjete poput rezolucije Europskoga parlamenta, protiv koje se u sarajevskim medijima i na vašoj televiziji vodi rat, a kriju se prave informacije”, kazao je Lasić.

Tvrdi da poštuje američku moć, ona je velika. Kaže da mediji nisu informirali javnost o osnovi te rezolucije i o glasanju Europskoga parlamenta.

“Naglasak je na tome da se moraju slušati dobronamjerni savjeti iz Brusselexu, a sve ostalo je opstrukcija. U tom kontekstu su važne prijateljske pomoći iz svijeta, poput ove McCaina. On je važan senator, to nitko ne osporava. Ali sudbina se odlučuje u odnosima u europskom partnerstvu sa Brusselexom”.

Dodao je i to da je usvajanje rezolucija u Parlamentu FBiH kontraproduktivno, ne doprinosi stabilizaciji i nema efekta u smislenoj politici.

“U zemlji se malo proizvodi. Dužničko ropstvo je aktivno, moraju se uzimati novi krediti – a zemlja se nalazi u sunovratu. Ljudi odlaze i ne mogu se zaustaviti rezolucijama. Ostat će ovo zemlja starih ljudi, penzionera. Žao mi je što ovo govorim, ali je to tako”, kazao je, između ostaloga, Lasić.

(www.jabuka.tv)
6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.