Milas: “Vukovar i Središnja Bosna simboli žrtve i otpora Hrvata u Domovinskom ratu”

Državni tajnik Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, izaslanik premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 25. obljetnice humanitarnog konvoja Bijeli put za Novu Bilu, izjavio je u srijedu kako su Vukovar i Središnja Bosna simboli najvećeg stradanja i žrtve, ali i borbe Hrvata u Domovinskom ratu.

Vukovar u Hrvatskoj i Središnja Bosna u BiH simboli su borbe hrvatskog naroda i žrtve Domovinskog rata, rekao je Milas novinarima nakon što je odao počast žrtavama zločina u Križančevom selu nadomak Viteza.

On je zatim posjetio i Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj koja je izgrađena na mjestu ratne bolnice koja je bila i crkva za Hrvate koje su u okruženju mjesecima držale postrojbe bošnjačke Armije BiH.

Bijeli put je u zadnjih 30 godina najveći dokaz zajedništva između Hrvatske i Hrvati u BiH, dodao je Milas.

U Novoj Biloj je  vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić služio misu za Antu Vlaića, vozača jednog od kamiona kojega su ubili pripadnici Armije BiH, te je predstavljena knjiga “Od vila ilirskih do Bijelog puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”, hrvatskog i bosanskohercegovačkog književnika i povjesničara dr. Ive Lučića.

Ovo je jedina bolnica na svijetu u kojoj su u isto vrijeme liječeni ranjenici i služena sveta misa i to u kakvim uvjetima. U 12 mjeseci, u potpunom okruženju, a u Vukovaru je trajalo tri mjeseca, rekao je Lučić.

Dodao je kako je bolnica-crkva dokaz kako vilenjaci i idealisti mogu promijeniti svijet na bolje i spriječiti nova zla.

Humanitarac iz Hrvatske Ante Damjanović jedan je od onih koji su konvojem stigli u opkoljenu Lašvansku dolinu, a na predstavljanju knjige rekao je kako ga je sve podsjetilo na Vukovar.

Došao sam ovdje tada jer ne bih sebi mogao oprostiti da se pred mojim očima dogodi još jedan Vukovar, rekao je Damjanović.

Tijekom dana je simbolično obilježena obljetnica Bijelog puta u vožnjom 25 kamiona od Novoga Travnika prema crkvi u Novoj Biloj gdje je za vrijeme opsade Središnje Bosna bila i jedina improvizirana bolnica za hrvatske ranjenike u enklavi Lašvanske doline.

Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” najveći je konvoj na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata čijim je dolaskom od gladi i potpune kataklizme spašeno 80.000 Hrvata u Lašvanskoj dolini.

Konvoj “Bijeli put” iz Zagreba je krenuo 10. prosinca 1993., s gotovo stotinu kamiona, i nekoliko stotina liječnika, novinara, humanitaraca iz Hrvatske, a stigao je u središnju Bosnu 24. prosinca. Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić.

U Novoj Biloj otkrivena spomen bista Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju “Bijeli put”

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.