Milanoviću, vrati nam riječ šport!

Hrvatski jezikoslovci (u prijevodu, lingvisti) okupljeni u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavili su otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću protiveći se novim imenima dva ministarstva – Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Smatraju da je nepotrebno mijenjati riječ šport riječju sport te da je pogrešan naziv Ministarstvo zdravlja, prenosi Index.hr.

“U hrvatskome jeziku supostoje istoznačne riječi sport i šport. Prema njemačkome i austrijskome izgovoru primili smo riječ šport. Poslije je iz engleskoga preuzeta i riječ sport. Neki priručnici hrvatskoga jezika te riječi normativno izjednačuju, dok drugi daju normativnu prednost riječi šport. Stoga smatramo da je nepotrebno riječ šport u imenu ministarstva zamijeniti riječju sport”, stoji u otvorenom pismu.

Što se tiče riječi “zdravlje” u imenu Ministarstva zdravlja, jezikoslovci pojašnjavaju da je  zdravlje “stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje”, a zdravstvo “djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti”, a s obzirom da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.

“Ime Ministarstvo zdravlja oblikovano je vjerojatno prema engleskome uzoru (Ministry of Health), ali se pritom ne uzima u obzir da u engleskome ne postoji jednorječna istovrijednica hrvatske riječi zdravstvo (zdravstvo se prevodi kao health services, medical services, health care i health care industry).”, stoji u pismu jezikoslovaca koji dodaju da je model imenovanja ministarstava – Ministarstvo + djelatnost kojom se ono bavi označena imenicom u genitivu  dosljedno proveden u imenima svih hrvatskih ministarstava (npr. Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Ministarstvo pravosuđa) potvrđen već dulje vrijeme te da nije u suprotnosti ni s jednim od pravila hrvatske standardnojezične sintakse. “Stoga smatramo da ga ne treba mijenjati”, poručuju.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.