Milanović o aferi Janaf: Ministar unutarnjih poslova i premijer sve su znali

Predskednik RH Zoran Milanović komentirao je informaciju da je mito od 1,96 milijuna kuna poduzetnik Krešo Petek predao šefu Janafa Draganu Kovačeviću na Martinje, 11. studenog 2019., te da je u prostorijama u Slovenskoj 9 u Zagrebu bio Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Dragana Kovačevića znam godinama, on je bio jedan uspješan direktor. Ova tema je kao putovanje u Albaniju, ovdje se skriva nešto opakije i ozbiljnije, odgovorio je predsjednik na pitanje koliko je dobro poznavao čelnog čovjeka Janafa.

Odgovorio je i na optužbe suca Ivana Turudića koji je rekao da je Milanovićevo komentiranje slučaja neprimjereno.

Ako predsjednik ne bude komentirao istrage, neće nitko. Zadnja osoba koja može govoriti o istragama je aktivni sudac. Neka se Turudić bavi hrvatskim jezikom u sudnici, bio je jedan od lošijih studenata, a to se i vidi. Polupismene presude sve govore o sucima. Tim ljudima treba zabraniti da govore i uzeti im licencu.

Pitajte Turudića kakve je ocjene imao na Pravnom fakultetu, dodao je.

Milanović je nastavio dalje o svojim prijašnjim izjavama.

Prije dva dana sam rekao što sam imao reći o slučaju Janaf. SOA nije znala za istragu, to nije posao za SOA-u. O istrazi sve zna i ministar unutarnjih poslova i zna predsjednik vlade. Mene pitate kakav imam odnos s Draganom Kovačevićem? Pa on je imao dobre odnose s pola Zagreba. Ja znam Kovačevića 20 godina. To pitanje nema nikakvog smisla. Čovjek je bio šef HAGEN-e. Ne bih ga stavljao na ta radna mjesta jer je otišao kod Bandića, ali bože moj…, rekao je Milanović i dodao da novinari trebaju pitati koliko je članova sadašnje i prijašnje vlade bilo u “Klubu” i družilo se s Kovačevićem.

Ovo što sad vidim me uznemirava, pitajte druge članove vlada koliko je osoba bilo na tom mjestu gdje sam ja bio dva, tri puta. Ne znam ja ništa o istrazi, ali znam o svemu drugom. S Draganom Kovačevićem nisam ove godine bio tamo. Bio sam na brodu, ali i da sam bio s njim, pa što, kazao je Milanović.

Moj posao je upozoravati na mufljuze, konjokradice i prevarante. Imaš, prati, hapsi, zaključio je Milanović.

Još jednom je ponovio da šef SOA-e nije znao za ovu istragu.

Ravnatelj SOA-e nije znao za ovo i nije ni trebao znati. Je li ministar unutarnjih poslova izvijestio premijera o svemu što se događalo na Martinje? Ne, nego su Kovačevića 7. 2. 2020. imenovali na još jedan mandat. Da bi ga se sada tražilo da da ostavku.

Što se tiče Jakova Kitarovića, Milanović je ustvrdio da on nije uopće bitan u cijeloj priči.

Jakov Kitarović je jedan dekor, čovjek je bio tamo na Martinje, u biti ih je zeznuo. Tko zna što bi bilo da nije bio tamo. Što ja znam tko se sve s njima družio, to čaršija priča. Evo imate i ovu dvojicu gradonačelnika koji su u dva dana mogli otići u Polineziju, a ne utjecati na svjedoke. U Europskom sudu također ima i budala, evo ja ću njih pitati smijem li ja govoriti o istragama. Ja ću govoriti o onome što mislim da treba govoriti, rekao je Milanović, prenosi Index.

Milanović je rekao kako o slučaju treba pitati one koji su stvarno nadležni.

Zašto se nije postupalo i zašto se nije ništa poduzelo tog 11. 11? Onaj tko je sve znao je ministar unutarnjih poslova i premijer, rekao je i dodao:

To je kao da idete loviti King Konga, a ulovite kokoš na kraju. Meni je Arsen Bauk rekao da moram paziti koje društvo biram. Dragan Kovačević nije bio loše društvo, on je bio čovjek s referencama. Koliko znam, ni Jakov Kitarović se nije družio s kriminalcima, pustite njega, on je zaista nebitan u cijeloj priči.

Na kraju je rekao kako se u “Klubu” nije viđao s Damirom Krstičevićem.

Suprug bivše predsjednice RH predložen za svjedoka u aferi Janaf

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Tocno da su znali. Plenki igra jako opaku igru….Svi njegovi bliski kjudi u kriminalu do usiju a on se iscudava i kao nezna nista… U svim normalnim drzavama premijer je davno trebao podnijeti ostavku. Ovom ni na kraj pameti. Toliko o moralu i postenju nasih balkanskih evropejsca…

  • Trebali bi znati , ako neznaju nerade svoj posao i glupi su, ili lazu, onaj turudic nebi smijo govorit uopste on i nerazumi Milanovicev govor.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.