Milanović najavio dolazak u Mostar

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je u petak na obilježavanju 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a da će za tjedan dana biti u Mostaru na postrojavanju u povodu godišnjice osnivanja HVO-a.

Kako je naglasio, HVO je zajedno s Hrvatskom vojskom, pod vodstvom Hrvatske vojske, zajedničkim zapovjedništvom, temeljem međunarodnog sporazuma potpisanog u Splitu između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjednika BiH Alije Izetbegovića, oslobađao BiH i omogućio da to bude slobodna zemlja, zemlja u kojoj je konačno prestao rat.

E to se danas ne samo zaboravlja, nego vrlo drsko i sustavno podcjenjuje i Hrvatskoj kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti – umjesto da se kaže hvala i ne ponovilo se, rekao je.

Za tjedan dana u Mostaru će, kako je rekao, sinovima Hercegovine i Bosne prenijeti pozdrave pripadnika Hrvatske vojske jer, poručio je, mi smo dvije države – mi poštujemo tuđe i drugo, ali u ratu to je bilo jedno.

Tko god to ne priznaje ili ne vidi, slabo vidi ili ne želi vidjeti, kazao je Milanović, prenosi Hina.

Predsjednik je poručio da je glavna zadaća Hrvatske vojske obrana hrvatskog teritorija, hrvatskih granica, a sve drugo pa i međunarodni savezi “dolazi kasnije”.

U govoru se spomenuo dana oslobođenja Knina koji je opisao kao dan koji u povijesti naroda i nacija ima “vezivni faktor”; dan za koji svi znaju i svi znaju što su u tom trenutku radili i gdje su tom trenutku bili.

Dan koji je, kako je naglasio, donio trenutak nezapamćene sreće i zadovoljstva svakom hrvatskom čovjeku i svakom hrvatskom patriotu.

On je za našu naciju vjerojatno jedan i jedinstven. Taj dan svojim briljantnim ratnim pobjedama omogućili su nam vaši prethodnici, suborci iz onog vremena, poručio je Milanović te naglasio da ti ljudi nikad neće biti zaboravljeni.

Hrvatskoj su oni donijeli slobodu i nevjerojatnu i nezabilježenu radost da je sve gotovo, rekao je.

Ne zluradost, ne mržnju prema protivniku, nego baš onu običnu, iskonsku, duboku ljudsku radost. Bez toga nema života, bez toga nema potomaka, bez toga nema budućnosti ni čovjeka, ni obitelji, niti nacije, naglasio je.

Pripadnicima brigade predsjednik Milanović je poručio da “teže najboljem” i kako ne smiju zaboraviti da im je najvažniji zadatak – obrana hrvatskih granica, hrvatskog teritorija.

Onoga što svaku naciju i državu čini državom, bez čega ne postoji, a to je teritorij koji je omeđen granicama, to je stanovništvo i to je demokratski izabrana narodna vlast, vlast predstavnika naroda u predstavničkoj demokraciji, istaknuo je.

To je u političkom i ustavnopravnom smislu sveto trojstvo koje se brani, dodao je.

Sve drugo dolazi kasnije – i međunarodni savezi u kojima treba biti lojalan, pošten i odan saveznik onima kojima si prisegnuo da ćeš biti saveznik, i u solidarnosti s državama kao što je Ukrajina, koja je napadnuta od Rusije i koja tu solidarnost i ljudski i politički zaslužuje i od nas je ima i imat će je, naglasio je.

Međutim, vaš glavni i jedini zadatak, istaknuo je Milanović u obraćanju vojnicima, sva vaša nastojanja, sva naša nastojanja, i sva moja nastojanja kao trenutnog prolaznog predsjednika i vrhovnog zapovjednika, je da vas se osposobi i trenira upravo za to i u tom smislu i s tim ciljem unaprjeđujte se da biste odvraćali i da bi ste, ne dao Bog, sutra morali braniti.

Džoić: HVO nije bio zločinačka organizacija, bez njega ne bi bilo BiH

Milanović će odlikovati brojne postrojbe za 30. godišnjicu HVO-a

(www.jabuka.tv | Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell)

12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.