Milanović: “BiH treba u EU preko reda!”

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji prilikom koje je održao govor u kojem se dotaknuo raznih tema.

Svečana akademija održavala se povodom obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GSOSRH) u Ministarstvu obrane (MORH), pri čemu je uručio odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga.

Veliki poremećaji

Hrvatski predsjednik u svom se govoru posebno osvrnuo na aktualne promjene i velike poremećaje i neravnoteže sila, novca i energije ocijenivši kako je rat u Ukrajini posljedica upravo tih događanja. Upozorio je i na disfunkcionalnost Ujedinjenih nacija u prostoru svjetske sigurnosti te rekao kako je ova organizacija postala talac globalnih antagonizama.

Ocijenio je kako na zapadni svijet, kojega čine Europska unija, SAD, Australija, Južna Koreja i Japan, koji čine 10 do 15 posto svjetske populacije, ostatak svijeta, odnosno država i režima, ne gleda blagonaklono.

Volimo drugima nametati s nekakve moralno superiorne platforme svoje vrijednosti i sustave i drugi to sve manje i teže podnose, izjavio je Milanović.

Dodao je kako su se nekadašnjem bloku nesvrstanih pridružile Rusija i Kina, veći dio Euroazije te poručio kako je zapadni svijet suočen s ozbiljnim izazovom.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu te najavu Slovenije o postavljanju više kontrolnih punktova na granici s Hrvatskom kako bi se suzbio ulazak većeg broja nezakonitih migranata u prostor EU-a, istaknuvši kako ti migranti u Hrvatsku uglavnom nezakonito ulaze iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je na anketu koja je nedavno provedena u Hrvatskoj, a koja pokazuje da oko 90 posto hrvatskih građana podržava ovaj slovenski postupak.

Tzv. srpski problem je “glupost”

Imamo ono što imamo, sve zato što Bosna i Hercegovina ne može odraditi posao funkcionalne države. Možda oni sami nisu krivi za to, ali to je u hrvatskom neposrednom susjedstvu, u hrvatskom abdomenu. Druga država, da budemo potpuno jasni, nemamo nikakve ambicije, nikakve planove s BiH, ali reda mora biti, jer se to na kraju prebija preko naših leđa, naše reputacije i ugleda, naše sigurnosti, imovine naših građana i njihovih strahova i nesigurnosti onih koji žive u tom prostoru.

Rješenje bi bilo BiH preko reda, jer pametni razmišljaju unaprijed kada je moguće, približiti tim integracijama što prije, integrirati ih u EU, razbiti nekakvu iluziju odnosa bosanskih Srba s Moskvom koji nikad nisu postojali niti će postojati, to je obična bajka, ali za to nema apetita, znanja, državništva. BiH može sutra postati članica EU, sutra, a da nitko ne primijeti, i 90 posto problema riješeno, izjavio je hrvatski predsjednik.

Poručio je kako je tzv. srpski problem “glupost”, ali i kako od Europske unije ne treba puno očekivati.

Milanović je naveo kako BiH u EU treba integrirati na osnovi Daytonskog sporazuma te poručio kako se taj sporazum ne može mijenjati odlukama Europskog suda za ljudska prava te kako taj sud ne može nalagati BiH promjenu vlastitog Ustava.

To je opasna rabota. Onda se time koristi privatni član Predsjedništva BiH Komšić koji hrvatsku vlast uspoređuje s Putinom, jer kao ne priznaje europske institucije. Ne priznajemo pravnu hajdučiju i borit ćemo se svim demokratskim i mirnim sredstvima, rekao je Milanović.

“Drskiji i odlučniji stav”

Dodao je kako je Hrvatska stranka Daytonskog sporazuma, kao i Beograd, ali kako nije prisutna u BiH sa svojim snagama.

Ako na to ima pravo Turska, koja nije susjed niti članica i stranka Daytonskog sporazuma, a itekako je interesno upletena u događanja u BiH, i identitetski, što im ne odričemo, međutim Europska komisija kaže da Hrvatska ne može biti unutra, rekao je Milanović.

Pozvao je na drskiji i odlučniji stav hrvatske vlade po ovom pitanju, dodavši kako se sva ta pitanja, kao i pitanje stanja na Kosovu, tiču Hrvatske vojske.

Uz hrvatskog predsjednika, na svečanosti obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, okupljenima su se obratili i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Robert Hranj i ministar obrane RH Mario Banožić koji su zajednički uručili pohvale i odlikovanja pripadnicima OSRH-a.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Ne Eu. Vidimo HR u kakvim je govnima još mi ovako jadni da udjemo u tu sotonističku tvorevinu i da nam zaduže djecu od djece.. NE Eu.

  • Nego sta bi trebali, u personalnu uniju s Albanijom, Makedonijom i ostalim gigantima? De nabroji bgt jednu jedinu drzavu kojoj nije bolje danas nego sto u EU, da joj nije porastao standard, BDP i kupovna moc.

   • Aj ne prdi anonimni.. ako ti se ide odma ti spakuj kofere i eu, nemoj ti čekati da mi udjemo jer mi uc nećemo nikad..

 • Ispada da je čovjek pokusni kunić masoni ispituju lijekove kako ostvarili profit ,naprave krizu da bih prodali oružje ,proizvede hranu da uništiti životinjski svijet.

 • Kakva EU, odjebi sa njom. Dosta tih Iskariota. Sta ima EU veze sa Hrvatima?. Brini se samo od njima. A EU je totalitarna tvorevina di ubice vladaju, boc, boc.

  • Za 19:40 Dakako da će ga bit i to po Milanovićevom receptu. Naprasno promjeniš pravila za održavanje referenduma i sve prođe ok i eto BiH u EU. Već viđeno u Milanovićevom mandatu u Hrvatskoj.

 • Moj Milanoviću ,nama se nigdi ne žuri,još kad vidimo šta rade ,a i vama nije ništa dobrog donilašta nas briga…što se mene tiče ne trebamo ni ulaziti.

 • Nitko ne želi u EU a svi šalju djecu na školovanje u EU, sezonski rade u EU, liječe se u EU, kupuju auta u EU, rodbina koja je otišla u EU šalje vam pare od koje živi pola BiH… Ja ne znam koji je vama k…c ali postali ste pravi istok. Izgleda da je 400 godina turske vladavine ostavilo uticaja na vas. Usput ne morate se bojati neće vas nitko normalan ni poželjeti u EU u idućih 50 godina.

 • Nama bi dobro došao ulazak u EU, ali samo na neko ograničeno vrijeme. Da se pohapse kriminalci iz političkih struktura svih naroda u BiH, koji su pokrali i osiromašili svoje narode i ostale. To se ne može dogodit drugačije, nego ulaskom u EU, a onda da nas puste nazad da počnemo normalno živiti bez te lopovske gamadi koja vlada u zadnjih 25 godina od mjesnih zajednica do vrha države.

 • Sezonna branja gljiva i kestena u Hrvatskoj…treba ti dozvola da kupiš kestenje u šumi i za gljive…treba ti jeb… ….dozvola za pišanje… za bilo što ima pravilo….. totalitarizam….. ZLO upakirano u šarenu ambalažu….sreća neće nas ugurati tako skoro, a ljudi će bježati u BiH kada krenu sa ” klimatskim zaključavanjima “i terorom. CO 2 proglasili neprijateljem broj 1 , a elita leti avionima na dizel i podsmjehuje se javno robovima ispranog mozga…..mrrrrrrrš tko želi u EU ….slobodno….

 • mi smo bili bečki konjušari i ulizice a vi ste bili njihove podguzne muhe odnosno osmanllijsko robovsko meso.radili su s vama četristo gpdina što su htjeli i zato je vaša genetika turska genetika, nije europska nego turska i azijska a mi Hrvati s ponosom kažemo da smo ostali europski narod kršćanske budućnosti što s eza vas istočnaje nikad neće moći reći.s obe strane Drine..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.