Milanović bi trebao svjedočiti u sporu Bandića i HTV-a

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas bi se kao svjedok trebao pojaviti na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u parnici u kojoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tuži HTV i traži 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je, tvrdi, oklevetao i uvrijedio.

Milanović je u tom postupku trebao svjedočiti još početkom rujna kada je nedolazak ispričao službenom spriječenošću, na što ga je sutkinja Zorka Čačić Zagrajski, pod prijetnjom novčane kazne od 2.000 kuna, pozvala da premijerske obveze uskladi sa sudskim. No, u međuvremenu je Bandić uhićen i zadržan u istražnom zatvoru pa nije poznato hoće li iz Remetinca biti doveden na Općinski sud u Vukovarskoj ulici.

Bandićev pravnik HTV-u zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih “sramotnih izjava” što, tvrde, pokazuje kako se slažu s iznesenim mišljenjem.

No, odvjetnik HTV-a Emil Havkić pojašnjavao je kako je HTV “u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom” pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija.

Odvjetnik je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji mora platiti Bandiću 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Osim RTL-a Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu.

(Fena | Foto: Domagoj Ledić)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.