Mikulić: Problem je kako završiti nastavu za maturante, pripremili smo sve za online maturu

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić na sjednici Skupštine ŽZH govorila je o polaganju državne mature u Hrvatskoj za učenike s prostora ove županije te o ocjenjivanju učenika s obzirom da je nastava u školama 13. ožujka prekinuta te se sada izvodi online.

Kako će se završiti maturantima nastava, to nam je problem. Na tu temu smo u više navrata poslali poziv ravnateljima da se uključe u organizaciju i rješavanje cijele te priče. Već smo sve pripremili za online maturu, iako je ona u principu teška kao takva za izvest preko računala. Uvijek će nam postojati izgovori djece koja nisu za online nastavu, da nisu imali pristup internetu, računalu itd. Sve četiri županije koje rade po hrvatskom planu i programu poslale su Nacionalnom centru u Hrvatskoj upit kako bi nam pomogli oko organizacije državne mature. Poslali smo im prijedlog da se ili organizira pet centara u ovim županijama ili da se djeci osigura prelazak u Hrvatsku. Ostavljeno je prostora za njihov prijedlog, a odgovor još nismo dobili, kazala je ministrica Mikulić.

Naglasila je da maturanti u ŽZH od ove godine imaju besplatnu državnu maturu, nevezano za koronavirus.

Vratit ću se na našu maturu, kad sam rekla da je moguće da će nam djeca imati izgovor da nisu imala pristup internetu i računalu, moram u ovom trenutku sada reći da smo od gospodarstvenika i UNICEF-a dobili 180 tableta, 25 PC računala, 17 laptopa i 200 SIM kartica od Eroneta. Ako se bude radilo o online maturi, sva djeca će imati pomagalo. Ako se matura bude fizički polagala, neće biti odjednom u isto vrijeme nego će vjerojatno trajati dva dana u više učionica u vremenskim razmacima od tri-četiri sata i uz odobrenje struke, objasnila je resorna ministrica.

Svim ravnateljima smo poslali naputak, koji se odnosi na sve učenike koji nisu maturanti, o tome kako će se otprilike izvoditi ocjenjivanje. Djeca imaju zaključne ocjene na polugodištu i po barem jednu u drugom polugodištu. Bit će još jedna ocjena koja će se odnositi na aktivnost u stalnoj koordinaciji i komunikaciji s njihovim predmetnim nastavnicima. Pretpostavljam da jedan veliki dio od vas ili ima dijete ili nekog iz obitelji tko je u osnovnoj ili srednjoj školi pa znate da su nastavnici i profesori u stalnoj komunikaciji s djecom preko virtualnih učionica, preko Whatsapp i Viber grupa.

Trinaestog smo prekinuli s nastavom, a već 20. ožujka je bio osigurana naša županijska web stranica na kojoj su materijali za učenje, a 25. je platforma sum.ba organizirala i virtualne učionice i nastavu na daljinu. Sve to je na vrijeme osigurano djeci, djeca to prate, a razrednici će evidentirati koliko su djeca bila aktivna, a uglavnom su aktivna. I dalje je naputak učiteljima da se ide u korist djece, zaključila je ministrica Mikulić u svom obraćanju zastupnicima Skupštine ŽZH.

ŽZH prva u FBiH usvojila “korona-zakon”

(www.jabuka.tv)


15 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.