Mikrobilje – budućnost prehrane

Mikrobilje, nasuprot širom mišljenju, nije isto što su i klice- ne izgledaju isto niti imaju isti okus. U odnosu na klice, mikrobilje ima veću nutritivnu vrijednost i veću koncentraciju antioksidansa.

Također, zahtijevaju više vremena i pažnje u odnosu na klice, bogate su vitaminom A, vitaminom C i E. Klice su izvrstan izvor proteina i sadrže slične vrijednosti kao i mikrobilje, piše farmer.ba.

Mikrobilje je bogato hranjivim tvarima. Iako njihov sadržaj hranjivih tvari neznatno varira, većina vrsta obično je bogata kalijem, željezom, cinkom, magnezijem i bakrom.

Mikrobilje je također izvrstan izvor korisnih biljnih spojeva poput antioksidansa (usporavaju proces starenja, snižavaju kolesterol, smanjuju rizik nastanka raka), njihov sadržaj hranjivih tvari je koncentriran, što znači da često sadrže veće razine vitamina, minerala i antioksidansa od iste količine zrelog povrća.

Istraživanja koja uspoređuju mikrozelenje sa zrelijim povrćem izvještavaju da razine hranjivih tvari u mikrobilju mogu biti i do devet puta veće nego u zrelom bilju.

Klice se tradiciolano stoljećima koriste u kineskoj kulturi, dok se u posljednjim desetljećima njihova upotreba proširila u Europu, piše farmer.ba.

Klice su izvrstan izvor vitamina K koji je ključan za zdrav rast kostiju, pravilno zgrušavanje krvi i mnoge druge tjelesne funkcije.

Konzumiranje povrća povezano je s manjim rizikom od mnogih bolesti, to je zahvaljujući velikim količinama vitamina, minerala i korisnih biljnih spojeva koje sadrže. Mikrobilje sadrži slične i veće količine tih hranjivih tvari od zrelog bilja. Stoga, mogu smanjiti rizik od raznih bolesti.

Bolesti srca

Mikrobilje je bogat izvor polifenola, klase antioksidansa povezanih s nižim rizikom od srčanih bolesti. Studije na životinjama pokazuju da mikrozeleno može sniziti razinu triglicerida i “lošeg” LDL kolesterola.

Alzheimerova bolest

Hrana bogata antioksidansima, uključujući i onu koja sadrži velike količine polifenola, može biti povezana s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Dijabetes

Antioksidansi mogu pomoći smanjiti vrstu stresa koji može spriječiti šećer da pravilno uđe u stanice. U laboratorijskim studijama pokazalo se da mikrobilje povećava unos šećera u stanicama za 25-44%.

Određeni karcinomi

Voće i povrće bogato antioksidansima, posebno ono bogato polifenolima, može smanjiti rizik od raznih vrsta raka. Može se očekivati da će mikrobilje bogato polifenolima imati slične učinke.

Hranjivost klica

Klice su bogate nizom važnih hranjivih tvari. Iako specifični omjer hranjivih tvari varira ovisno o vrsti klica, oni općenito sadrže visoke razine folata, magnezija, fosfora i vitamina K. Zapravo, imaju veće količine tih hranjivih tvari od potpuno uzgojenih istih biljaka, piše farmer.ba.

Što je zdravije, mikrobilje ili klice?

Klice su bolji izvori aminokiselina, pektina i šećera od mikrobilja. Mikrobilje su se odlikovale visokim sadržajem karotenoida (skupina biljnih pigmenata važna za zdravlje) i klorofila, te organske kiseline, bez ikakvih šećera, pokazujući veću antidijabetičku i antikolinergičku aktivnost od klica.

Je li mikrobilje sigurnije za jelo od klica?

Okolina za uzgoj mikrobilja potpuno je sigurnija od klica. Ima više ventilacije, sunčeve svjetlosti i manje šanse da se bakterije zadrže. Klice nemaju vremena da sazriju u biljke. U suštini se jedu kao eksplodirane sjemenke, još uvijek blijede jer nemaju sposobnost fotosinteze.

Je li mirkobilje zdravije i od povrća?

Mikrobilje, male verzije lisnatog povrća i začinskog bilja, opisane su kao zdravije od biljke u punoj veličini, piše farmer.ba.

Je li moguće konzumirati previše mikrobilja?

Ne, nije moguće jesti previše mikrobilja jer se može konzumirati na isti način kao i bilo koje drugo povrće. Mikrobilje je prepuno vitalnih hranjivih tvari i vitamina, zbog čega se smatra superhranom.

Sirovo ili obrađeno?

Klice i mikrobilje najbolje je jesti sirovo, jer kuhanjem gube nutritivne vrijednosti, enzime topive u vodi. Mikrobilje i klice treba čuvati u suhoj, hermetički zatvorenoj posudi s papirnatim ručnikom i uvijek u hladnjaku, piše farmer.ba.

Konzumacija?

Dodajte mikrobilje u svoju salatu sa piletinom za dodatnu hrskavost, okus i probavu. Izvrsno se miješaju u smoothiee i sokove. Možete konzumirati malo mikrobilja kao ukras u gotovo svakom jelu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.