Mijo Jelić: Sudi nam se prema različitim kaznenim zakonima

Zašto su ovih dana Hrvatskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesene kaznene prijave protiv samog vrha Armije BiH, odnosno protiv ratnih zapovjednika Armije BiH? Kako izgledaju i kako se vode sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i je li službeni Zagreb uopće svjestan kakve posljedice mogu takve presude imati za hrvatski narod u BiH, ali i za samu hrvatsku državu? Napokon, zašto je i na koji način podignuta optužnica i protiv njega, u emisiji Tihomira Dujmovića “Iza zavjese” objasnio je umirovljeni general HV-a Zlatan Mijo Jelić, piše HRT.

Rekao je protiv njega podignuta optužnica na Badnjak 2015. za udruženi zločinački pothvat po zapovjednoj odgovornosti. “Optužnica ima više od 6700 stranica. Za 7 dana ju je Sud BiH potvrdio”, dodao je.

“Na tribinama koje održavamo, hrvatskoj javnosti želim objasniti cilj optužnica koje se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, prezentirati kakvi su zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH za koje uglavnom nitko ne zna i rijetko se procesuiraju. U posljednjih 6,7 godina podignuto je više od 160 optužnica protiv hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika u BiH, a sigurno ih ima još toliko koji su se pred tim politički montiranim procesima sklonili u RH i ostavili svoje obitelji u BiH”, naglasio je.

“Gotovo da nema hrvatskog zapovjednika u BiH koji već nije osuđen ili u Haagu ili pred pravosuđem BiH ili da nije podignuta optužnica ili istraga. Uglavnom cijeli zapovjedni kadar HVO-a. U BiH je podignuto pet puta više optužnica protiv Hrvata, nego što ih je podignuto zbog zločina nad Hrvatima od Srba i Muslimana”, istaknuo je.

“Licemjerno je na koji su način podignute optužnice protiv Hrvata u Bosanskoj Posavini ako znamo da je RS etnički očišćena od Hrvata pa tako i onaj dio Bosanske Posavine gdje su živjeli Hrvati. Počinjeno je na desetke monstruoznih zločina nad Hrvatima. Uglavnom nitko nije osuđen za to. I podizanjem optužnice protiv jedine općine koja se obranila od velikosrpske agresije želi se krivotvoriti povijest. Želi se agresora proglasiti žrtvom, a žrtvu agresorom”, ističe.

“U BiH se sudi prema dvama različitim kaznenim zakonima. Jedan je donesen u SFRJ. Za razliku od drugog zakona donesenog 2003. u BiH, ima blaže kazne i nema zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat. O tome se već raspravljalo i u Vijeću sigurnosti”, rekao je.

“Hrvatima se sudi retroaktivno prema zakonu iz 2003., a Muslimanima prema onom iz bivše SFRJ. To je dokaz za se provodi apartheid nad Hrvatima u BiH.  Optužnice za udruženi zločinački pothvat nemaju za cilj da optuže samo osumnjičenike za zločine nego kolektivno optužuju cijeli državni i politički vrh Hrvata u BiH i sve znane i neznane”, naglasio je.

“Osoba koja je sudski vještak u mom i procesu drugih branitelja je bila izravni sudionik u sukobu. Zemir Sinanović je bio jedan od šefova sigurnosti Trećeg korpusa Armije BiH koja je počinila najveće zločine nad Hrvatima srednje Bosne. To je čovjek u čijem su sastavu bile i postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni”, rekao je.

“Cilj ovih politički montiranih optužnica koje se kreiraju u političkom vrhu Muslimana u BiH je da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim narodom, a RH agresorom na BiH. Muslimani na taj način žele zadržati sadašnje političko stanje gdje su Hrvati građani drugog reda. A krajnji cilj ovih optužnica muslimanskog vrha je da preko ovih optužnica u miru ostvare ono što nisu u ratu. Na ovaj način se provodi mirnodopsko etničko čišćenje, a cilj je da se Federacija BiH u konačnici pretvori u jednonacionalni entitet gdje će Hrvati biti građani drugog reda”, istaknuo je.

“Već postoje dvije donesene presude u kojima stoji da su u napadu na općinu Prozor sudjelovale postrojbe HV-a i HVO-a što je notorna laž i neistina”, rekao je.

“Povijesna je istina da BiH bez hrvatskog naroda, ali i RH, ne bi bila priznata niti bi se obranila od velikosrpskog agresora, a pitanje je bi li bez pomoći RH Muslimani u BiH opstali”, naglasio je.

“Hrvatski politički predstavnici BiH uglavnom šute. Rijetko daju koje priopćenje. Institucionalnog odgovora uopće nema”, kaže.

“Naši politički predstavnici se moraju izboriti kroz institucije BiH da se svim osumnjičenicima omogući da se sude po istom zakonu – onom koji je vrijedio u to vrijeme. Mi već imamo nekoliko presuda od međunarodnog suda u Strasbourgu za ljudska prava koji je naložio pravosuđu BiH da se svim osumnjičenicima i osuđenicima mora suditi prema zakonu koji je vrijedio u to vrijeme. A ako postoje dva zakona, onda prema onome koji je povoljniji za optuženike – a to je u svakom slučaju onaj iz SFRJ. To je apel našim političarima i jedini način da se zaustavi ovaj progon”, smatra.

“Ovo je prva Vlada koja je prepoznala ove probleme i pokrenula neke procese u rješavanju ovih problema”, zaključio je.

(www.jabuka.tv)22 komentara

 • mijo svaka čast! tvoj narod je uz tebe! neću reći AKO SE VRATIŠ već ću reći KADA SE VRATIŠ imaš puno povjerenje hrvatskog naroda za našeg predstavnika u sarajevu! vjerujemo da ćeš se u miru znati izboriti za bolje hrvatsko sutra i pri tome mislim na ekonomski napredak i zaustavljanje egzodusa hrvata iz bih. vidimo se

  • Mijo šutio si i ti i svi drugi generali kad su uhapsili i osudili heroja Maku Radića na 20 godina robije zbog navodnog silovanja neke Muslimanke u Vojnom. Tako su optuživali i Vicu Vukojevića da je silovao neku Muslimanku u Vojnom i kasnije se utvrdilo da je to laž. Samo postoji velika razlika, Vice je bio sudac Ustavnog suda, a Maka ratnik, heroj domovinskog rata i zato su ga osudili, a vi ste svi šutili i generali i ova jadna HDZ-ova politika.

 • Bravo Mijo, samo hrabro, svaka čast sto se aktivno boriš da istina iziđe na sunce kad već naši pripametni i ĐonObraz političari sute ko zadnje pizde. Počevši od naših lokalnih polotičara HDZ-a koji sute ko pizzde, nesmiju “A” reć dok im veliki vođa ne skine brnjicu sa usta!? Miro, Vinko, Zdenko, Bake, Toma stručnjak ne da se ikad javio u parlamentu nego samo jednom ustao kad je zatvarao prozor… Ali jebbo političare, oni samo svoju guzicu tove i trpaju pare, NEGO DI JE NESTAO NAROD? Di su nama muda i da se iziđe na ulicu i kaže se DOSTA VIŠE LOPOVI !? Ili cete nešto radit kad ste na vlasti ili letite odakle ste i došli!?

 • Mijo progledo,gdje si bio sa tim informacijama do sada.Našim časnicima,braniteljima se sudi u Sarajevu pred Sudom BiH-ne od 2005 god.i to upravo po tom nametnutom ,,nakaradnom,,zakonu. Mijo nije te gonilo pa te nije ni zanimalo,kako sad ne zanima neke oko tebe generale.Sve što si sinoć rekao stoji ,istina je i dobroje da netko progovori javno o tome. Za to sinoć ,,kapa do poda,,.Kaže stara izreka dok ti se ne zalije za uši neke stvari ne vidiš i spoznaš…Mijo sinoć si samo zaboravio spomenuti ubijenog gvardijana u Fojnici i glavnog vikara u samostanu od strane te slavne Armije BiH-ne. A o ubistvu Leutara,Šantića treba podnijeti isto kaznene prijave protiv tadašnjag šefa AIDA Keme Ademovića pa bum vidjeli do koga istraga dovede.Bakir nije nevinašce…

 • Fascinirajuće… Prema klix.ba i avazu i sličnim naši političari samo o ovome govore,zagovaraju opet Herceg Bosnu itd. smetaju državi a prema ” našim” portalima i ovim komentarima šuti se. Nije ni Mijo ovako aktivan bio dok njega osobno nije snašlo! Nego potpora generalu. Bez RH ništa ne možemo a njih je poslije Tuđmana bolila neka stvar za BiH! A šta to naši unutar BiH mogu? O kakvoj vlasti pričate? Nema ni države osim na papiru,ni Bošnjaci ni Srbi nemaju apsolutnu vlast,samo su u povoljnijoj poziciji. Ovo je kaos

 • Mijo dobro je da si progledo malo. A progledo si što se tebe osobno dohvatilo tom optužnicom od koje se skoro nemoguće braniti. Neki oko tebe generali,časnici to još ne vide. I dalje se drže one teze,nije mene boli me neka stvar. Mijo nas po Srednjoj bosni love progone tko zvijeri od 1997 god.Jedni u Hag,jedni u Zenicu,jedni u Sarajevo a neke je bilo briga za tim.Neko se bogatio, netko bio proganjan niti kriv niti dužan. Sinoć na HTV-1 Kad se posjetim na one strašne zločine nad hrvatima,naježim se,suze same idu ali isto se stvori ogorčenje,ljutnja na naše prestavnike političke i vojne vlasti kako se to prešućuje sve ove godine,zašto,tko trguje tim žrtvama.Mijo ovo što si ti sinoć rekao je oko 70 posto zločina,30 posto ti promaklo kako da nitko prije nije o tome progovorio. Kako da se javnost RH-ke mediji nisu zanimali za istinu o ratu u BiH-ni. Dobro je da se o tome javno progovorilo,ali institucije koje trebaju raditi na tim zločinima nad hrvatima i u BiH-ni a i u RH-oj još nisu zainteresirane za to.,,nažalost,,.Ubistvo gen.Šantića,Leutara pa ptice na grani cvrkuću tko je to odradio,naručio,tko zataškava istrage. Mijo kasno si shvatio neke stvari,ali uporan si imaš srce,za to kapa dole i želim ti sve naj bolje tko i svim časnicima i pripadnicima HVO-ne…Zločine treba sankcionisati ali selektivni pristup,montirane optužnice,primjena različitog kaznenog zakona na Sudu BiH-ne ,,NE,,…Što naši političari rade,šute,pravnici,povjesničari neznam.Možda što se njih ne tiče i bolje da mediji bruje o optužnicama za ratne zločine nego za privredni kriminal,korupciju i ostale lopovluke,gdje bi moglo dohvatiti njih…

 • Mijo, sve si dobro rekao, doduše okasnio si bar petnaestak godina, ali dobro. Realno sagledati situaciju u BiH i o tome realno govoriti je bogatstvo. Morat ćeš biti puno žešći u govorima naših predstavnika vlasti i potkopavati njihov autoritet u RH, ako misliš da se počmu angažirati u zaštiti hrvatskih branitelja. Tek kad im se zalije za uši kako se tebi zalilo mijenjat će stav.

 • Ovo bi nažalost mogla biti pjesma hrvatskog naroda u BiH: Prvo su došli po komuniste,
  a ja se nisam pobunio
  jer nisam bio komunist.
  Zatim su došli po Židove,
  a ja se nisam pobunio
  jer nisam bio Židov.
  Zatim su došli po sindikaliste,
  a ja se nisam pobunio
  jer nisam bio sindikalist.
  Zatim su došli po katolike,
  a ja se nisam pobunio
  jer sam bio protestant.
  Zatim su došli po mene,
  a do tada više nije bilo nikoga
  da se pobuni.

 • Svaka cast mijo a opet su muslimami zrtve a to su mogli radit zato sto su im zene i djeca bila na sigurnom a da su oni tako nas primili pa sve bi poklali kako su i klali .

 • Svaka cast mijo a to su mogli radit jer su poslali zene i djecu u Hrvatsku a da su tako oni nas primili isto binas poklali kao sto su to i radili .

 • Kako i drugi u Hercegovini i oko njega…Valjda je to jasno.Tajnica odtipka zahtjev za promaknuće,LJubo Ćesić Rojs to pokupi i odnese tadašnjam min.Obrane R.Hrvatske Gojku Šušku,isti to potpiše i ,,ti,,general…Preduvjeti su bili da si iz Hercegovine a još bolje ako si iz Širokog Brijega…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.