Migranti u BiH dočekali prvi snijeg u životu. Pogledajte u kakvim uvjetima žive

Stotine migranata s područja Unsko-sanske županije dočekale su prvi snijeg ove zime.

Neki su bili na ulicama, neki u šumama, a neki u šatorima u kampu Trnovi kod Velike Kladuše. Snijeg je padao cijelu noć, a temperature su se prilično spustile.

Bose noge

Trenutno je u Kladuši nekoliko centimetara snijega, kamp je blatnjav i gotovo neprohodan. Snijeg je smočio sve, od odjeće i obuće do vreća za spavanje. Nekolicina migranata je bosih nogu, javlja N1.

Prehladno je, voda je prošla kroz šator, ni deke nemam sada. Neki dan je IOM dijelio vreće za spavanje, ali ja nisam bio tu, pokušao sam bio prijeći granicu tada i ni to mi nije uspjelo. Stvarno je prehladno i ne možemo spavati, žali se Sulejman iz Sirije.

Sinoć oko osam sati je počelo padati, i jutros je u osam prestalo. Naši šatori su u katastrofalnom stanju. Cijelu noć smo sjedili. Situacija je vrlo opasna, naša odjeća, nije za ovakvu zimu, kaže jedan Indijac.

Djeca su napravila snješka

Ispred šatora gore vatre. Sve se loži, od šiblja do smeća. Djeca su izgradila snješka. Ubrzo su se sakrili u šatore jer nemaju adekvatnu obuću i odjeću.

EMAUS već sedam mjeseci djeluje u Velikoj Kladuši na način da im donosimo kuhani obrok, sad već jednom dnevno i dva puta čaj. Kao što vidite sami uvjeti su jako loši, mi im pomažemo onoliko koliko možemo, i koliko smatramo da im je potrebno, ali ono što je najpotrebnije u ovom trenutku jest da se ovi ljudi izmjeste s ovog mjesta, kaže Azra Moralić iz EMAUS-a.

Na terenu je i Crveni križ.

Desetine promrzlih migranata čekaju u redovima za tanjur variva i rajčice.

Prebacivanje u zatvoreni prostor

U međuvremenu je na sastanku kantonalnog premijera s nadležnim humanitarnim organizacijama zaključeno kako hitno migrante iz Trnova treba prebaciti u zatvoreni prostor.

“Miral” u Kladuši bi mogao postati njihovo utočište.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Nacionalizirajte sve i lipo u hotele smjestite. Sabornicu grijana je po noci pretvorit u prenociste za te jadnicke. Nevinasca malena njih treba u sve javne ustanove. Banke otvorite sve sto se grije nocu otvorite. Oni nece nosta isprljat unistit ukrast sve ih lijepo smjestite u privatne kuce. Hajde budite primjer u svjetu. Pa i oni bi vas da ste ilegalno uzrupirali njihove drzave. Oni bi vam sve to pruzili.

  • Po šumama i gorama se uzgajaju neki novi revolucionari koji će sačinjavati novu europsku policiju. Oni su preteča onih koje će oni sutra sami dočekivati i smještati u turističkim destinacijama širom “Lijepe naše”. RH ima kapaciteta za smještaj barem 2-3 milijuna migranata. Idealna hotspot zona za Europu iz koje mogu crpiti potrebnu radnu snagu. EU će vrlo rado odvojiti koju milijardu € za smještaj “jadnih” migranata i njihovo zbrinjavanje. Za 20-30 godina imamo Siriju, Afranistar, Iran i Iraq na jednome mjestu u srcu Europe. Dobro nam došli dragi gosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.