Migranti se zadržavaju u BiH zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji – Jabuka.tv

Migranti se zadržavaju u BiH zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i predstavnicima policijsko – sigurnosnih institucija BiH.

Razgovarano je o strateškim aktivnostima veznim za povećan broj migranata i zaštiti granica kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u našu zemlju, piše Klix.ba.

Predstavnici sigurnosnih institucija informirali su Zvizdića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi s prilivom migranata i ilegalnim prelascima granice. Naglasili su da do dužeg zadržavanja ilegalnih migranata u našoj zemlji dolazi jer države iz kojih migranti dolaze ne poštuju sporazum o readmisiji, kao i nepostojanja sporazuma sa dijelom zemalja iz kojih ilegalni migranti vode porijeklo.

Tijekom sastanka istaknuto je da je usljed poduzetih mjera i aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u mjesecu srpnju došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na ranije razdoblje uz očekivanje da će se taj trend zadržati.

Zvizdić je rekao da je jedan od najvažnijih prioriteta zaštita granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovini, te je zatražio od svih nadležnih institucija da se nastavi sa jačanjem kontrole graničnog pojasa povećanim prisustvom policijskih službenika, zaprečavanjem ilegalnih prelaza i sprečavanjem krijumičarenja migranata.

Posebno je istaknuo važnost i hitnost rješavanja pitanja smještaja migranata na području Unsko-sanske županije, apostrofirajući opredijeljenost Vijeća ministara BiH u smislu humanog pristupa te djelovanja u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim standardima. Bosna i Hercegovina podržava politiku EU i želi biti dio zajedničkog rješenja. S tim u vezi očekuje se nastavak financijske i međunarodno tehničke pomoći iz EU.

Sastanku su nazočili generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH Slobodan Krstić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.