Migrant ubijen, istraga usporena jer MUP ne može naći sudskog tumača

U Velikoj Kladuši u noći s petka na subotu došlo je do tučnjave između migranata, koja je za posljedicu imala smrtni ishod jedne muške osobe.

Kako je za Večernji list rekla glasnogovornica MUP-a USŽ-a Snežana Galić, sukob je počeo u jednoj kući, da bi se kasnije prenio na ulicu.

Tijekom obračuna jedna osoba je nožem nanijela ubodne rane u predjelu grudi dvadesetčetverogodišnjem muškarcu A. L. iz Maroka,koji je nedugo zatim preminuo.

Imamo određene indicije o počinitelju, ali imamo i problem s prevođenjem. Naime, razgovoru mora nazočiti službeni sudski tumač, a mi ga za sada nemamo. Ipak, očekujemo da će uskoro i ovo pitanje biti riješeno. Veliki je problem jezična barijera u komunikaciji s migrantima, osobito u ovakvim slučajevima, rekla nam je glasnogovornica Galić.

Dodatna pitanja

Onda je dodala kako policija još uvijek vodi istragu oko ovoga slučaja, ali je naglasila kako migranti uopće nisu trebali biti unutar grada.

Oni su smješteni izvan Velike Kladuše i još uvijek nije poznato u čijoj su kući bili i što su tu radili. Očekujemo da će istraga dovesti do počinitelja ubojstva i da će oni biti dalje procesuirani, zaključila je Galić.

Špekuliralo se kako ubojstvo ima veze i s utakmicom Maroka na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, koja je igrana nekoliko sati prije sukoba, ali za sada nema potvrde ove informacije.

Kako javlja Radio Velika Kladuša, predsjedatelj Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić sazvao je u ponedjeljak, 18. lipnja, sjednicu kolegija kako bi se utvrdio termin održavanja tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o novonastaloj migrantskoj situaciji.

Prema nedavnim informacijama MUP-a USŽ-a, u Velikoj Kladuši trenutačno boravi oko 350 migranata dok je kroz područje Unsko-sanske županije do sada prošlo 2040 migranata koje je evidentiralo županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Najviše njih prošlo je ili boravi u Bihaću i Velikoj Kladuši, iako prolaze i kroz Cazin i Bužim. Očekuje se kako će vlasti u USŽ-u nakon zadnjeg događaja dodatno postrožiti kontrolu nad migrantima.

U Mostaru mirno

Slijedom zadnjih događaja, jučer smo provjerili kakvo je stanje u Centru Salakovac kod Mostara u kojem se nalazi nekoliko stotina migranata.

Kako nam je rekao voditelj ove institucije Edin Denjo, u zadnje vrijeme nisu zabilježeni nikakvi sukobi ili nemile scene koje su se dogodile u Velikoj Kladuši.

Mi smo u prvih nekoliko dana prepoznali koje skupine moramo odvojiti kako ne bi bilo sukoba i to smo učinili. Od tada nemamo problema. Postoje određene skupine migranata koje nisu u dobrim odnosima i samo treba osigurati da nisu međusobno u kontaktu, rekao je jučer Denjo za Večernji list.

Dodao je kako migranti i dalje dolaze i odlaze te kako većina njih želi nastaviti put prema zemljama Europske unije.

Imali smo jedan bračni par koji je otišao prije tjedan dana, a onda se pokušao vratiti u Salakovac. Nismo im dopustili ulazak u centar jer su se morali javiti u roku 48 sati kako bi zadržali status. Oni su svoj put nastavili vjerojatno prema Bihaću kako bi pokušali prijeći granicu i ući u EU, zaključio je Denjo.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.