Microsoft predstavio superračunalo za novu, još pametniju umjetnu inteligenciju

Microsoft se ozbiljno bacio u razvoj umjetne inteligencije izgradivši ogromno superračunalo. Novi uređaj ima 285 tisuća procesorskih jezgri i 10 tisuća grafičkih čipova, a glavna će mu zadaća biti razvoj novih generacija umjetne inteligencije za tvrtku OpenAI.

Kako su istaknuli prilikom predstavljanja novog superračunala, u usporedbi s drugim superračunalima, ovo se Microsoftovo računalo nalazi u pet najbržih.

Kako smo otkrivali sve što nam treba, ali i koja su ograničenja komponenti koje čine superračunalo, zapitali smo se kako bi izgledalo naše računalo iz snova. I upravo nam je takvo računalo Microsoft napravio, istaknuo je izvršni direktor OpenAI Sam Altman.

Novo Microsoftovo superračunalo temelji se na Azure cloud computingu i prvi je korak u stvaranju nove generacije velikih modela umjetne inteligencije i infrastrukture koja je potrebna za njihovo učenje, a sve kako bi ih se moglo učiniti dostupnima kao platformu drugim organizacijama i developerima.

Upravo zbog toga u Microsoftu i OpenAI vjeruju da će novo superračunalo omogućiti razvoj novih vrsta umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija postaje platforma. Moći ćemo uzeti veoma širok raspon podataka i napraviti model koji uči općenite stvari, a onda taj model učiniti dostupnim milijunima developera, koji će osmisliti kako ga učiniti još zanimljivijim i i kreativno ga iskoristiti, ističu iz Microsofta.

Želimo moći izgraditi ove veoma napredne tehnologije umjetne inteligencije koje bi ljudi mogli jednostavno koristiti kako bi što brže i lakše ispunili svoje ciljeve, poručio je Microsoftov Phil Waymouth.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • nije nitko od čovika inteligentiji. niti ga može nadjačati. od ovoga koji radi te robote su mnogi inteligentni. ne dajte da vas zavara njegov visoki kvocjent. mnogi su od njega bolji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.