Mesić: Samo onaj tko je politički glup ili nema pojma o BiH i njenoj povijesti može misliti o mirnoj podjeli

Ne stišavaju se reakcije na sada već famozni non-paper.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić kazao je u razgovoru za Hayat da sve što je dosad pročitao o non-paperu čini mu se utemeljenim.

Iskreno rečeno – ne znam da li je dokument stigao u Bruxelles. Sve što sam o tome pročitao i čuo čini mi se prilično utemeljenim, dok mi demantiji ne zvuče baš previše uvjerljivo, kaže na početku razgovora Mesić.

Naglašava da smatra bilo kakve podjele prema, ali i unutar BiH štetnim.

Sve što je na bilo koji način usmjereno prema podjeli BiH, čak i prema jačanju unutarnjih podjela koje i sada već postoje, smatram iznimno štetnim. Naravno, u prvome redu za BiH, ali onda i za cijeli jugoistok Europe. Samo onaj koji je ili politički glup, ili pojma nema o BiH i povijesti te zemlje, može misliti kako bi podjela mogla proći u miru. Da budem do kraja jasan: svako spekuliranje s podjelom BiH, što znači s dokidanjem njene državnosti, bez obzira na to odakle dolazila, izravna su prijetnja miru u ovome dijelu svijeta, upozorava.

Jasno naglašava da svatko tko dovodi u pitanje integritet BiH vodi neodgovornu politiku i igra se s vatrom.

Europska bi unija ipak morala zauzeti jedinstveno stajalište prema BiH, polazeći od toga da je to suverena, međunarodno priznata država i morala bi pripaziti drže li se onda zemlje članice takve platforme, pojašnjava Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske ne vjeruje da u Bruxelles postoje “snage” koje bi željele vidjeti promjene granica.

Meni se prije čini da je Europska unija prilično dezorijentirana i da njeni čelni ljudi ne shvaćaju što bi značila podjela BiH i kakav se razarajući potencijal krije u ideji o takvoj podjeli, naglašava.

Pohvalio je i nedavni stav iz službenog Zagreba da je Hrvatska protiv bilo kakvih promjena granica. Kako je poručio, nada se da je sada formulirani stav nepromijenjenosti granica konačan.

Bilo bi bolje da je Hrvatska dosljednije i čvršće zastupala i branila stajalište o nedodirljivosti cjelovitosti BiH. Nažalost, povremeno su i iz Zagreba dolazle kontroverzni signali, politika prema BiH svodila se na politiku prema Hrvatima u BiH. Nadam se da je sada formulirani stav o nepromjenjivosti granica konačan, mada mi očigledno paktiranje HDZ BiH s Dodikom koji već godinama sanja o propasti BiH, ne daje puno razloga za optimizam, zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Mesić.

(www.jabuka.tv | Foto: Boris Scitar/Vecernji list/Pixsell)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.