Mesić podržava izbor Komšića: “Ne vidim u čemu je veliki problem”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića, koji će u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predstavljati hrvatski narod.

Teže bi za Bosnu i Hercegovinu bilo da su se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zajedno našli Milorad Dodik i Dragan Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Hercegovine, a Dodik koji ne priznaje nikakvu Bosne i Hercegovine. Ovim izborom nije ugrožen opstanak Bosne i Hercegovine i ne vidim u čemu je veliki problem, rekao je Mesić prenosi Al Jazeera.

Bivši hrvatski predsjednikje kazao da narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere.

Građani Bosne i Hercegovine su ovako odlučili u skladu sa zakonom koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Čovića, tvrdi Mesić.

Komentirajući građanski koncept uređenja Bosne i Hercegovine, kojeg zastupa Komšić, Mesić je rekao kako je i on za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, za građansku Bosnu i Hercegovinu…

Nadam se da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti stvarno građanska, u kojoj će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. To očekujem. Kad će to biti i na koji način… Mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznamo u Europskoj uniji jesu građanske države. Ne znam zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak, zaključio je Mesić.

(www.jabuka.tv)


26 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.