Mesić: Inicijativu za osnivanje Haškoga suda dao je Franjo Tuđman

Stipe Mesić

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić priopćio je u četvrtak kako je inicijativu za osnivanje Haaškoga suda dala Hrvatska i njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman te kako je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o suradnji s tim sudom koji svakoga građanina RH, što uključuje i najviše državne dužnosnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakome pozivu suda u Haagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

Naglasio je da je kao drugi izabrani predsjednik Republike u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnoga zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

>> Pročitajte i: Šeks: Mesić je najveći krivac za presudu, a i smrt generala Praljka

“Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao”, istaknuo je Mesić. Dodao je kako se svaku presudu svakoga suda, pa tako i onoga u Haagu, može propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti.

No, konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati”, poručio je Mesić ustvrdivši kako bi odbijanje presude značilo nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškoga suda i retroaktivno derogiranje Ustavnoga zakona RH.

“Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštivao i izvršavao ono na što me obvezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojega drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišega zakona zemlje”, naglasio je u priopćenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Napomenuo je da je suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih tako i inozemnih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnoga suda u Haagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi te je smatrao ne samo potrebnim nego i nužnim podsjetiti na neke neosporne činjenice.

(Hina)


19 komentara

 • Smeće od čovjeka. Hijena.Tvor smrdljivi. Dikobraz i jarac u jednom . Poludemon ,polu ljudsko biće. Burduš i hulja nad huljama. Ništarija i ruglo ljudskog roda. Smeće , izdajica i kurvin sin par excellence.

 • Ne vjeruje ti nitko lazove! Lako ti je laprdat kad imas jake sponzore na visokom nivou koji te stite ali sta ces kada ti ledja okrenu kada izgube interes koji sada imaju.. !? Bezkicmenjak i veleizdajnik i iskreno se nadam da ce ti biti sudjeno za veleizdaju Republike Hrvatske!

 • Zamisi Mesiću da si ovo radio u Izraelu i da si Židov,dali bi ti oprostili da radiš protiv svog naroda,srami se starče pokvareni.

 • Tudjmanu, Gojku Susku, Nasem Generalu Slobodanu i svim nasim dragim braniteljima sto dase svoje zivote za slobodnu Hrvatsku i Herceg Bosnu. Pocivali u miru Bozjem. Ti praznovijernice bezdusni Mesicu priuptaj se bar jedan put ko si i sto si i koje kroz tebe vlada i dan danas vlada. Nek ti Bog sudi i sudit ce ti neces izbijeci to vrlo dobro znas. Ne peri svoju savijest sa mrtvima. Sad stvarno si prikoracio/prikrsio sviju deset bozji zapovijedi.

 • Tuđman je htho haški sud. Njegov sin Stjepan Tuđman je prve naše optuženike otpremio u Haag 1997. to ste zaboravili. Sanader je 2004. bio premijer kada su u Haag otišli Praljak i ekipa. Sve je ovo plod i poraz adz lažljive prevrtljive kisele politike. Hdz=licemjeri varalice banditi.

   • Nije Tuđaman bio protiv Haškog suda i suradnje sa međunarodnom zajednicom, jer je zamislio i zamišljao da će se tamo suditi onima koji su napali Hrvatsku i njene grđane, onima koji su je izdali i dan danas to rade, a sve to skupa masno i debelo naplaćuju puneći vlastite džepove.

    Iz tih razloga je Tuđman htio osnivanje jednog suda gdje bi na kraju pravda izašla na svjetlo dana, gdje bi Hrvatska na kraju dobila koliku toliku satisfakciju, a ne ovo što vi laprdate.

 • Svi znaju da su Susak i Tudjiman otrovani. Svi znaju da je tvoj presjednicki mandat i prvi i drugi masonski osiguran a ne izborima. Ima si 2 posto. I znas da nisi izabran od Hrvata i mrzis sve hrvatsko. Volntira si da svjedocis svoje lazi. U Haag si posla sve dokumente a za svog mandata nisi sacuva nijedan dokument jer kako kazes nije bilo vaznih sastanaka. Pa sta si radio Judo. Drvo i konapu!

 • Zapitajmo se prvo kakvi smo mi Hrvati pa druge sudimo ?! Taj HDZ je sve usro upropastio u korupciji glumeći patriote-debelo lažljivim izmišljotinama. Sve nam se obilo o glavu. Kao da ne zna svijet o mutnim poslovima u HR od hdz i tajkuna. Smjenili su B. Petrova kada je podnio prijavu protiv todorića. Jer HDZ otvoreno brani kriminal i sve želje ispunjava prebogatoj crkvi u hrvata. Podržan od crkve i branitelja šatoraša koji nikad ni jednu riječ nisu kazali protiv kriminala u hdz pretvorbi 90-tih. Glasajte za hdz govna lopovska i šaljite djecu vani raditi zbog hdz govana lopovskih.. Pametnome dovoljno. Živio živi zid..

 • Nije ti Tuđman rekao da cinkariš ali ti si kako ti.je i pidrijetlo-Cinkao..Trebao si popravljat kišooobraanee,kalajissatt kkoootloovee..To je za tebe.Ali smiješan je i jadan narod kiji je tebe birao 2 puta za predsjednika.Došao sam na ideu i patentirao WC Šolju s tvojim likom a i kantu za smeće.Smrrraduu jedan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.