Mesić: I Hrvatima je domovina BiH i glavni grad Sarajevo

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u Zenici rekao da vladajuće politike iz Zagreba i Beograda kalkuliraju s cjelovitošću Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanja da će se s vremenom ukinuti entitetska podjela i zemlja ponovno postati jedinstvena.

I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi “ali”. Kada sam ja bio predsjednik Hrvatske, uvijek sam slao poruku Bosancima Hercegovcima, ali i Hrvatima, da im je domovina BiH i glavni grad Sarajevo, rekao je Mesić u govoru nakon što je primio priznanje počasnog građanina Zeničko-dobojske županije.

“Tko ne prihvaća pravila, isključe ga”

Pri tome je ocijenio lošim to što je međunarodnoj upravi u Bosni i Hercegovini oduzeta mogućnost sankcioniranja domaćih političara koji zagovaraju podjele BiH.

Tko ne prihvaća pravila, kao u sportu, suci ga isključe. Tako treba i u politici. (Visoki predstavnik) Valentin Inzko je dobar čovjek, ali nema snagu koju mu daje njegova država da isključi onoga tko ne priznaje pravila, dodao je Mesić, napominjući kako to najviše smeta Bosni i Hercegovini.

Mesić se u govoru zauzeo i za ukidanje entitetskih granica u Bosni i Hercegovini ističući da su neprirodne od vremena srednjovjekovne bosanske države te otomanske i austrougarske okupacije i bivše Jugoslavije.

“Nadamo se da će se granice entiteta smanjivati”

Ratne prilike su bile takve i možemo se nadati da će se granice entiteta u budućnosti smanjivati i da će BiH ponovno profunkcionirati kao jedinstvena zajednica, dodao je Mesić.

Uz Mesića, priznanje za počasnog građanina Zeničko-dobojske županije primio je i turski ministar obrane Hulusi Akar, koji je ranije obnašao dužnost glavnoga zapovjednika turskih mirovnih snaga koje su bile raspoređene u Bosni i Hercegovini.

(Hina)


41 komentar

 • Naravno da je BiH naša zemlja. Mi smo tu najstariji, samo što su domaći izdajnici pomogli Turcima da je čereče nekoliko stoljeća. Sarajevo još nije naš glavni grad jer treba istjerati Turke nazad u Tursku. Dokaz je kad prije mjesec dana Erdogan govori u Sarajevu, a desetke tisuća Turaka i pozitiva mu plješću. Kad ga budu gađali jajima i budu od njega tražili ratnu i povijesnu odštetu onda će Sarajevo biti hrvatski grad.

  17
  1
 • Ma šta tebe briga koja je naša domovina i glavni grad bitno je da si ti se okoristio i od naše domovine Hrvatske i još za koju smo se i mi borili i izborili.

  18
  1
 • Mesicu tvoja domovina je RH- ka i ljudski i moralno i Ustavom bi to trebao znati i stititi. Dok si bio presjednikRH- ke u dva mandata si na naj jadniji nacin podrivao Ustav svoje domovine, vrijedao svoj narod, krsio ustav, radio veleizdaju, spijunirao i dilo dokumente koji su drzavna tajna. Eto vidis moj Mesicu nesretni da je tebi BiH- na jedina domovina gdje si nagradivan za veleizdaju i lajanje na svoj narod. RH- ka niti u jednom selu nece dati ulicu po tebi. Tamo se hrvatima gadis. A sto se tice hrvata u BiH- ni oni su pokazali puno puta do sada da je BiH- na njihova domovina, na referendumu, u obrani od agresije, prihvatanjem svih mirovnih sporazuma itd. Sarajevo sa turcima, Arapima ne moze biti hrvatsko Sarajevo gdje su hrvati ravnopravni, kao ni Zenica i drugi gradovi. Vrelo bosne je postalo Islamski centar nereda, rugla, devastiranja. Meske ti to sve vidis i znas ali za novac se ti znas praviti i budala iako i jesi. Novac cuda cini. Ajde neka je i bosancima, muslimanima ustasa drag i neka ga odlikuju. To sve govori i o njima i njemu..

  15
 • Zar ovaj izdajnik nije na robiji.? Jadne drzave ovaj bi u sekularnim drzavama bio bicevan svaki dan ito javno na trgu za veleizdaju drzave. A vidi kod nas odlikovanja dobiva.

 • MA VIDI TI OVE SPODOBE DA ON U MOJE IME I U IME MOG NARODA KAZE STA MI DA VOLIMO I ZAMISLI TI MOLIM TE DA NAM JE TEHERAN GLAVNI GRAD MA RIGA MI SE KOJI JE OVO BALIJETINA

 • U Koreju Stipe doli tvoja ideologija pali.Dobro bi bio plaćen,a nama Hrvatima dosta više takvi likova A povedi iz Hercegovine komuniste kad pođeš,da bolan narod počine od šuplje partizanske bajke.

 • Ali ste mu nekada pljeskali i klicali njegovo ime u sav glas STIPE STIPE. On je vaš ex hdz. Zahvalite se Tuđmanu, Šušku itd hdz kiselim njuškama za Daytonski sporazum 1995. Nije pa potpisao Mesić. On je odjebo 1993. i napustio hdz kada je bio 2. Čovjek u hrvatskom. Jes muljator ali je 10 puta bolji od hdz kiselih krimi njušketina.

  3
  1
 • Ima i toj bolesti lika!! Triba izglasati zakon o :: zabrani govora mrznje prema drzavi u kojo si i od koje zivis! Pogotovo on koji uziva tolike povlastice!! Zato fale novci za hitne, skolstvo, i firme! Kad bi svi nosili isti kupaci tri sezone, ko cesi, zamislite koja usteda! A tek ostale delux!

 • Što i čemu se žalite. Škola HDZ i presjednik sabora i države Hrvatske dva puta. Iz đubretnjaka nikad nije raslo cvijeće. Ovaj majmun je bar nekad piva ustaške pjesme. 70% HDZ -ovaca nije ni to nikad zapivalo. Kosor, Plenković, Sanader, Čović, dali vi tu vidite i jednu osobu kojoj je Hrvarski narod na srcu!

 • ovaj konj se javljao trampu i govorio mu ako mu treba savjet on će mu dati da se njemu obratineka mi oprosti konj što sam ga uvrijedio

 • Mesić je muljator ali vi ga mrzite serete svašta. Ali tako ne lajete niti serete na lopine iz hdz koji ima pun kufer rogova zvona lopovluka laži obmane. Ne serete tako na Gucića Kutlu Todorića ne serete tako na Vidoševića Sanadera Kalmetu itd sumnjivce a i osuđene poput Čobankovića itd iz hdz krimi elite. Glumite neki velike vjernike i u isto vrijeme kunete. Pjevate o Gospi i obožavate ustaštvo fašiste naciste bolesne ideje ubijanja nevinih nedužnih izraelaca. Čemu vam takvo licemjerje ? Dali se zaista plašite Boga i dali uopće vjerujete ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.