Mercator prodaje još 13 trgovačkih centara, u ponudi i objekti u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli

Slovenski trgovački lanac Mercator početkom prošle godine je potvrdio da je krenuo u proces monetizacije nekretnina u okviru kojeg je planirana prodaja najvećih objekata u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Monetizacija znači prodaju objekta koji se potom uzimaju pod najam od novog vlasnika, kako bi se dobio svjež kapital.

Prošle godine Mercator je u Sloveniji prodao 10 nekretnina austrijskoj grupaciji Supernova nakon čega su dio objekata uzeli u najam.

U idućem razdoblju Mercator planira prodati zemljište i poslovno-trgovački objekat u Koperu, a u istom valu je planirana i prodaja još 12 nekretnina u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Među njima je i najveći Mercatorov centar u BiH, onaj u sarajevskoj ulici Ložionička te na Dobrinji. U ponudi za prodaju su i objekti u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Na listi za prodaju su i nekretnine u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Beogradu i Novom Sadu.

Monetizacijom nekretnina Mercator nastoji smanjiti razinu zaduženosti. Prošle godine, nakon prvog dijela ovog procesa, dug je smanjen za skoro 150 milijuna eura. Trenutni dug, trenutno iznosi 667 milijuna eura.

U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 milijuna eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 milijuna eura, kazao je za ljubljanski “Dnevnik” Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.