Meningitis u Grudama, oboljela četverogodišnja djevojčica

U SKB Mostar primljeno je dijete iz Gruda, kojemu je dijagnosticiran bakterijski meningitis, koji karakterizira upala moždanih ovojnica, a uzročnici mogu biti različite vrste bakterija, virusa, ali i gljivice i amebe.

Liječenje obitelji

U bolnici su nam priopćili da se radi o četverogodišnjoj djevojčici, a kontaktirali smo i Dom zdravlja u Grudama koji su prvi pregledali djevojčicu. – Svaki 12. čovjek nosi meningokok u grlu i nosu, ali velika većina nikad ne oboli od bolesti. Međutim, meningokok katkad nadjača obrambene mehanizme organizma i uzrokuju meningitis. Takav jedan slučaj zabilježen je kod nas i čim su nas kontaktirali iz mostarske bolnice odradili smo svoj dio posla. Ukućanima i ostalima koji su bili u kontaktu s djevojčicom uradili smo antibiotsku profilaksu. Ukupno su prijavljena 32 kontakta, a od toga je bilo 10 onih u dobi do 18 godina, te 22 onih i znad te starosne dobi”, naveli su iz Doma zdravlja Grude. Nadalje ističu kako su onima do 18 godina odredili injekcionu jednokratnu terapiju, dok su za one iznad 18 odredili oralnu jednokratnu terapiju. “Radi se o sporadičnom slučaju i ne bi trebalo biti posljedica za okolinu. Urađeno je sve najbitnije, od dezinfekcije, pa do antibiotske profilakse, stoga i nije bilo mjesta širenju panike. Situacija je sada u potpunosti normalizirala, a ako bude u budućnosti nekih sporadičnih sličnih slučajeva dočekat ćemo ih spremni i pripravni, kazali su nam u Domu zdravlja Grude. Što se tiče stanja djevojčice, oni napominju da je dijete sada izvan životne opasnosti.

Obolijevaju djeca

Podsjetimo, najčešći uzrok bakterijskog meningitisa su bakterijske infekcije u ostalim dijelovima tijela koje se putem krvi šire na mozak ili kralješničnu moždinu. Postoji više vrsta meningitisa, a najčešće se dijele na akutni virusni i bakterijski,. Akutni bakterijski meningitis je vrlo teška bolest koja se mora odmah početi liječiti kako bi se spriječila trajna oštećenja. Bakterije koje najčešće uzrokuju meningitis su Neisseria meningitidis ili meningokok, Streptococcus pneumoniae ili streptokok, te Haemophilus influenzae u djece, koji je sve rjeđi nakon uvođenja cijepljenja. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od 5 godina. Najčešće je enterovirusni. Da je meningitis postao sve veća prijetnja društvu pokazuju i dva slučaja iz travnja ove godine kada je dvoje djece izgubilo život. Tada je u Županijskoj bolnici Zenica od posljedica meningokokne bolesti preminula dvogodišnja beba s područja Žepča. Beba je tada u veoma teškom stanju iz žepačkog naselja Radovlje dovezena u Dom zdravlja Žepče odakle je prebačena u Zenicu. U ovom slučaju radilo se o najtežem obliku bolesti tzv. fulminantnu, koji se najčešće javlja kod male djece i donosi progresivnu sepsu. Iako se tada sumnjalo da bi broj oboljelih mogao još više narasti, do povećanja broj oboljelih nije došlo. Ovaj slučaj u Grudama ponovno je podgrijao sumnje o opasnosti od povećanja broja oboljelih, ali zaključak da se radi o sporadičnom slučaju koliko – toliko smiruje novonastalu situaciju.

VLM

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.